Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van LED Downlights

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Een LED downlight is een soort verlichting op basis van LED (Light-Emitting Diode). Een LED downlight, ook wel downlighter genoemd, is een dun inbouwpaneel. Je kunt een LED downlight installeren door deze in of tegen een plafond te plaatsen. Deze vorm van LED verlichting zorgt doorgaans voor een ge lijkmatige verspreiding van het licht door een ruimte. Dit wordt er voor dat de hele ruimte goed verlicht is en er weinig schaduwen ontstaan. LED downlights zijn vaak terug te vinden in kantoren, winkels en showrooms. Het is echter niet ongebruikelijk om deze vorm van verlichting te gebruiken in huis. Om een LED downlight te installeren moet er meestal een gat in het plafond worden gezaagd. Hier kan de downlight in komen te liggen.

Soorten LED Downlights

LED downlights bestaan in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende vormen van een LED downlight zijn rond, vierkant en rechthoekig. Het is mogelijk om downlights tegen het plafond aan te zetten (opbouw) of de downlight in het plafond te verwerken (inbouw). Een opbouw LED downlight kan door middel van schroeven tegen het plafond worden geïnstalleerd. Hiervoor hoeven er enkel gaten te worden geboord in het plafond. Een inbouw downlight kan in het plafond worden verwerkt voor een naadloos design. Hiervoor moet eerst een gat met de juiste grootte in het plafond worden geboord. Vervolgens kan de inbouw LED downlight in het gat worden geplaatst.

Verschillende soorten licht van een LED Downlight

Een LED downlight geeft licht. Verschillende LED downlights geven verschillende kleuren licht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een downlight met wit licht. Wit licht bestaat uit verschillende soorten. Je kunt deze soorten opdelen in warm wit, helder/neutraal wit en koud wit licht. Dit noemen we de kleurtemperatuur van het licht. Een kleurtemperatuur van licht wordt doorgaans aangegeven in graden Kelvin (K).

  • Warm wit: <3000K
  • Helder wit: 3001K tot 4000K
  • Koud wit: >4000K

Er bestaan ook LED downlights die alle kleurtemperaturen wit licht kunnen geven. Dit noemen we een CCT (Colour Changing Temperature) LED downlight. Het licht kun je dan aanpassen door middel van een afstandsbediening of een mobiele app.

Naast wit licht bestaan er ook LED downlights die andere kleuren licht kunnen maken. Dit worden vaak ‘gekleurde’ of ‘RGB’ LED downlights genoemd. RGB staat voor Rood – Groen – Blauw. Door deze kleuren te combineren kan de downlight alle kleuren van de regenboog maken.

Energie besparen met LED Downlights

LED verlichting is veel zuiniger dan traditionele vormen van verlichting. Denk hierbij aan gloeilampen, halogeen en Tl-verlichting. Door over te stappen op LED verlichting kan het energieverbruik drastisch worden verminderd. Dit is beter voor het milieu.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: