Koraal is, anders dan dat mensen denken, een levend zeedier. Een koraalrif is als het ware een onderwaterstad waar duizenden soorten dieren leven. Een koraalrif wordt gebouwd op het kalkskelet van koraaldiertjes. Koraal heeft kleine tentakeltjes waarmee ze zwevende algen en diertjes uit het water vissen. Het koraaldiertje werkt samen met de microalgen. Dit omdat ze elkaar nodig hebben. De algen zoeken namelijk bescherming in het weefsel van het koraal en zetten licht om in kleur en voedingsstoffen. Hiermee bouwt het koraal zijn skelet. Ontzettend veel zeeorganismen profiteren van het bouwwerk van het koraaldiertje, hierdoor heeft het een belangrijke rol in het ecosysteem. Een keer per jaar laat al het koraal in Curaçao al zijn eitjes en zaad los.
Bedreiging van koraal
Door de opwarming van de aarde stijgt ook de opwarming van de zee. Deze temperatuur is niet goed voor het koraalrif. Door de opwarming wordt het water zuurder en het koraal wordt aangetast. Verwacht wordt dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw niet overleven. Ongeveer 90 procent van al het koraal in de wereld zal vergaan, zelfs wanneer we alle klimaatdoelstellingen halen. Koraal heeft kleur door de algen die erin leven. Door de stijging in temperatuur worden de algen afgestoten en raakt het koraal zijn kleur kwijt. De algen, en dus de kleur, komt weer terug als de temperatuur weer daalt, maar wanneer dit te lang duurt dan sterft het koraal af.
Koraal op Curaçao
Ook het koraal op Curaçao wordt zwaar getroffen. Tussen 1982 en 2015 verloor het meer dan de helft van de koraalriffen. Toch gaat het nog redelijk goed op Curaçao in vergelijking met andere Caribische eilanden. Waarschijnlijk komt dit doordat Curaçao geen hoge bergen of overmatige regenval heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat plantaardig en dierlijk materiaal van land in de zee terechtkomt en zo de kwaadaardige micro-organismen te veel voedingsstoffen krijgen. Hierdoor heeft Curaçao nog veel mooi koraalrif dat je kan zien. Zo kun je op Klein Curacao trips doen die ook langs het koraal gaan. Aangeraden wordt om altijd een excursie te doen om zo mooi koraal te zien en dit niet aan te tasten. Snorkelen in Curaçao is een stuk laagdrempeliger dan bijvoorbeeld op Aruba. Dit komt omdat het koraalrif hier dicht op de kust ligt.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?