Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van nematoden

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Nee, dit zijn geen scheikundige stoffen of iets dergelijks. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn kleine wormen die wonen in de aarde van je tuin. Deze wormpjes zijn zo klein dat ze met het menselijk oog niet te zien zijn. Wil je goed zien hoe ze eruit zien, dan heb je een microscoop nodig. Nematoden zijn geheel natuurlijk. Ze komen ook voor in verschillende soorten en ze staan er bekend om de natuurlijke vijand van verschillende insecten te zijn. Bij deze insecten moet je denken aan slakken, kevers en nog veel meer.

Niet gevaarlijk

Vaak heeft met het idee dat de nematoden giftig of zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat is niet de waarheid. Zoals eerder vermeld zijn deze beestjes de natuurlijke vijand van insecten, niet van de mens. De meeste zijn dan ook totaal niet schadelijk voor mensen, dieren en planten. De grootste groep nematoden voeden zich met organische materialen die niet langer in leven zijn. Dit is ook de voornaamste reden dat nematoden zo worden gewaardeerd. Ze zijn goed voor de natuur en dragen op een positieve wijze bij aan het milieu.

Werkwijze

Nematoden kunnen door iedereen gekocht worden in speciale winkels. Heb jij last van slakken of engerlingen in je tuin, dan zijn deze aaltjes de ideale oplossing! Zodra je ze loslaat in de tuin gaan deze kleine beestjes met z’n alle op zoek naar een zogeheten gastheer, in dit geval dus een insect. Wanneer ze dit insect vinden twijfelen ze geen seconde en proberen ze binnen te dringen in het lichaam van dit insect. Wanneer ze binnen zijn doen ze waar ze goed in zijn: het afgeven van bacteriën. Deze bacteriën zijn extreem dodelijk voor de gastheer, het insect zal kort daarna sterven.
Belangrijk om te vertellen is dat deze bacterie alleen voor insecten schadelijk is. Buiten een insect kan de bacterie. Ook helpt deze bacterie op een ander gebied. De dode gastheer wordt omgezet in voedsel voor de nematoden. Hierdoor kunnen zijn voortleven.

Winter

De winter is een soort killer season voor de nematoden of aaltjes. Door de koude temperaturen in deze maanden kunnen ze namelijk niet overleven. Het komt wel eens voor dat nematoden tegen alle kansen in wél overleven. Dit kan op het moment dat een aaltje dat zich in een gastheer heeft genesteld net geluk heeft dat de temperatuur niet te koud. Zelfs als dit gebeurd wordt de kans erg klein geacht dat het beestje de volgende zomer in staat in om opnieuw de strijd aan te gaan.

Zelf nematoden gebruiken

Aaltjes tegen slakken worden ontzettend veel gebruikt. Zeker in de warme maanden van juli tot en met augustus. Wil jij zelf nematoden of aaltjes gaan gebruiken, dan lees je hier hoe dat moet. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat je nematoden water nodig hebben om ze te gebruiken. Je lost ze als het ware op in het water. Is dit in orde, dan kan de spuitvloeistof gebruik worden. Hierbij kun je al iets simpels als een gieter gebruiken. Verspreid deze over je gazon of moestuin en wacht op het resultaat! Je zult wel goed moeten kijken om het resultaat echt waar te nemen. Je zou het kunnen zien aan de kleur die geïnfecteerde insecten krijgen, deze veranderd namelijk. Nadat je de nematoden gebruikt blijven deze een aantal weken in leven. Maak je geen zorgen, dit is in de meeste gevallen meer dan genoeg tijd om jou van plaag te ontdoen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: