Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Kaasmuseum

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het Kaasmuseum is een museum over kaas in Alkmaar, één van de leukste uitjes in Alkmaar. Het wereldwijd bekende museum is gevestigd in hartje Alkmaar. Sinds de opening in 1983 trekt het museum jaarlijks ongeveer 35.000 bezoekers. In het Kaasmuseum ontdek je alles over de geschiedenis van kaas, hoe het wordt gemaakt en hoe verschillende smaken ontstaan. Kaartjes voor de leukste activiteiten in Almaar bestel je bij Tickets2Cities.

In het Kaasmuseum wordt er uitgebreid stilgestaan bij de historie van Hollandse Kaas. De geschiedenis van Hollandse kaas begint rond 800 voor Christus. Er zijn een aantal aardewerkpotjes uit deze tijd gevonden die waarschijnlijk werden gebruikt om wrongel uit te laten lekken. Wrongel is het eerste stadium bij het vormen van kaas. Rond de Middeleeuwen werd er intensief kaas gemaakt in Nederland. De eerste kaasmarkten en waaghuizen ontstaan, waaronder in het mooie Alkmaar. Vanaf de Gouden Eeuw groeit de export explosief. Nederland staat wereldwijd op de kaart als ‘kaasland’. In 1900 ontstaat er een verschuiving op de manier waarop kaas wordt gemaakt. Tot dusver werd kaas namelijk alleen op ambachtelijke wijze op de boerderij gemaakt, maar nu komen er steeds meer kaas- en zuivelfabrieken. Uiteindelijk wordt er in 1913 een kwaliteitskeurmerk opgericht voor Hollandse kazen. Nu zijn er nog maar twee kaasfabrieken in Nederland, die samen goed zijn voor de productie van zo’n 800 miljoen kilo kaas op jaarbasis. Twee derde hiervan wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Van koe naar kaas

Naast de geschiedenis van kaas leer je in het Kaasmuseum ook hoe kaas gemaakt wordt van de eerste tot de laatste stap. Het maken van kaas begint natuurlijk bij de koeien en kalven, met hun melk wordt namelijk Hollandse kaas gemaakt. Om de melk te dikken wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Hierdoor ontstaat dus wrongel. De wrongel gaat in vaten en hierdoor krijgt de kaas de bekende ronde vorm. Om de kaas smaakvol en stevig te maken, wordt het in een pekelbad gelegd. Vervolgens krijgt de kaas een beschermlaag. De laatste stap is het rijpen op de plank. Afhankelijk van hoe lang de kaas rijpt, hoe smaakvoller hij wordt.

Ideaal voor kinderen

Het Kaasmuseum is ook een leuke activiteit in Alkmaar met kind. Kinderen kunnen een interactieve speurtocht uitvoeren waarmee ze alles leren over kaas. Daarnaast wordt er door middel van spelletjes op leerzame wijze uitgelegd wat een koe nou precies te maken heeft met kaas, hoe kaas wordt gemaakt en wat het verschil is tussen jonge en oude kaas. Het is dus een bijzondere manier om een kind meer te leren over het voedsel dat ze eten!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: