Met de welbekende stijging in energiekosten en de groeiende zorgen om het milieu en verdwijning van natuurlijke brandstoffen horen we er steeds meer over: de hybride warmtepompen. De warmtepompen moeten de verwarming van de toekomst worden: vanaf 2026 zijn huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-ketel een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Maar wat is een hybride warmtepomp nu precies?
Hybride warmtepompen
Hybride warmtepompen zijn een combinatie van een traditionele verwarmingsbron, zoals een gas- of olie gestookte boiler, en een warmtepomp. De warmtepomp gebruikt de energie uit de buitenlucht of de grond om de woning te verwarmen. Wanneer nodig wordt de traditionele bron, bijvoorbeeld het gas, ingeschakeld om de overige warmte voor de woning te regelen. Dit maakt dat een hybride warmtepomp zowel efficiënt als betrouwbaar is, met lagere energiekosten dan een traditionele verwarming. Een hybride warmtepomp kan ook gebruikt worden voor koeling in de zomer.
Verschillende soorten
Hybride warmtepompen komen in drie verschillende soorten: met een buitenunit, met een binnenunit en het combinatiesysteem. Het type dat het beste werkt voor een specifiek geval is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van een gebouw, de locatie en de ruimte die beschikbaar is voor het installeren van de pomp.
Warmtepompen met alleen een buitenunit halen de warmte uit de buitenlucht. Het nadeel van alleen een buitenunit is dat deze enkel genoeg capaciteit heeft om het huis te verwarmen. Voor het verwarmen van het water zal dus een cv-ketel gebruikt moeten worden.
Ook de binnenunit is aangesloten op de cv-ketel, waarbij deze in samenwerking met de ketel warme ventilatielucht gebruikt om de woning en het water in de woning te verwarmen. Een combinatie van de twee systemen kan dus ook in sommige gevallen de beste oplossing zijn voor een situatie.
Het juiste gebruik
In vergelijking met enkel een traditionele verwarming of enkel een warmtepomp lijken de hybride warmtepompen op dit moment de meest efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor het verwarmen van een woning.
Om woningen op een goede manier te verwarmen is het wel van belang dat er door bewoners op de juiste manier gebruik wordt gemaakt van de warmtepompen. In tegenstelling tot de manier van verwarmen die we gewend zijn is het geen goed idee om de warmtepomp constant aan- en uit te zetten. De pomp moet altijd ingeschakeld blijven voor het bieden van het beste resultaat, rendement en het bewerkstelligen van een beter energielabel.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?