Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een lichtgewichttrein 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De term lichtgewichttrein wordt vaak gebruikt voor lichte of licht uitziende motorrijtuigen of treinstellen. Ze zijn bedoeld voor regionale of voorstadsspoorlijnen alsook voor metro treinstellen in stedelijk gebied. Men noemt een lichtgewichttrein ook wel een lighttrain. Dit is trouwens weer iets anders dan een lightrail. 

Lighttrain of lightrail 

Er zit een wezenlijk verschil tussen een lighttrain en een lightrail. Een lighttrain moet namelijk, in tegenstelling tot een lightrail, voldoen aan veiligheidseisen voor treinen. Een lightrail is een soort kruising tussen een metro en een tram. Het heeft een lagere capaciteit dan een metro en is sneller dan een tram. 

Definitie geen consensus 

Over de specifieke definitie van de term lichtgewichttrein is geen consensus. Met name lichte en goedkope treinen worden lichtgewichttrein genoemd. Maar er zijn natuurlijk altijd treinen, die op het grensvlak liggen van zo’n beschrijving. 

Geschiedenis 

De lichtgewichttrein is ontstaan in Duitsland. Er was een behoefte aan een goedkope trein voor regionale lijnen die onrendabel zijn. Het redelijk mooie uiterlijk aan de buitenkant is vooral gedaan vanuit marketing overwegingen. Het moet dus vooral niet duur zijn. Daarom is de lighttrain ook vrij eenvoudig van interieur, heeft het een naar omstandigheden simpele motor en kan er mee gereden worden zonder conducteur. 

Eigenschappen van een lichtgewichttrein 

Een lichtgewichttrein is geen hogesnelheidstrein zoals de trein naar London. Opvallend aan een lichtgewichtrein is de lage vloer. Verder is voor deze trein typerend dat er geen afscheiding is tussen de coupés en de balkons. Het balkon is het stuk van de trein waar de passagiers in- en uitstappen. Het balkon zag er vroeger uit als een echt balkon, zoals aan een huis. In hele oude trams zie je werkelijk een balkon aan beide zijden. Wellicht heb je in een oude westernfilm wel eens een trein met zo’n balkon gezien.  

Een lichtgewichttrein ziet er mooi gestroomlijnd uit. Supersnel zijn ze echter niet. De maximale snelheid is rond de 100 tot 160 kilometer per uur. 

Gebruik in Nederland 

Een hele bekende lighttrain is het type Sprinter. De Sprinter in het bezit van de NS en wordt sinds 2009 voornamelijk gebruikt als stoptreindienst in de Randstad. Er zijn diverse vervoerders die gebruik maken van een lichtgewichttrein. Zo maken zowel de vervoerders Arriva, Connexxion en Syntus gebruik van lichtgewichttreinen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: