Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van koppel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het koppel van een auto geeft aan hoeveel vermogen de motor produceert bij een bepaald toerental. Bij deze specifieke snelheid heeft de auto het maximale koppel. Hierdoor is het koppel van de auto belangrijk bij het trekken van een caravan of andere zware aanhanger. Het koppel wordt bepaald door de wet van de fysica “force by arm”. Het koppel van een auto of motorfiets wordt uitgedrukt in nm (Newtonmeter).

Een andere veelgebruikte term voor koppel is draaimoment. Deze informatie vindt u meestal in handleidingen over auto’s. Koppel is de kracht van de elektromotor. Dit zorgt ervoor dat de krukas kan draaien. Dit is afhankelijk van het ontstekingsvermogen en de lengte van de krukarm. Dit zijn belangrijke elementen om te weten bij het leren autorijden bij Autorijschool Breda. Hierdoor leert u sneller de auto te voelen om zodoende sneller het rijbewijs te behalen.

Wat betekent vermogen?

Vermogen is een waarde. Deze waarde geeft aan hoe snel een bepaald item werk kan opleveren. Een eenvoudig voorbeeld is wanneer u een berg wilt beklimmen. Op het moment dat je dit doet, ben je aan het werk.

U moet ervoor zorgen dat u naar boven gaat; u sleept uw eigen gewicht mee naar boven. De snelheid waarmee u de berg opgaat heeft te maken met het vermogen. Zo werkt het ook bij auto’s.

Het vermogen van een auto hangt af van het koppel, en dus van het vermogen en de snelheid van de auto. Ook wel “kracht X afstand X toeren” genoemd. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Pk (pk).

Wat is het verschil tussen koppel en vermogen?

Maar wat is het verschil tussen koppel en vermogen tussen Nm en pk? Het is nu in ieder geval duidelijk dat koppel en vermogen de twee belangrijkste aspecten zijn van hoe krachtig een motor is.

Bovendien zijn ze met elkaar verbonden. Ze versterken elkaar en kunnen niet zonder. Zonder koppel zou er geen pk zijn.

Het is vooral belangrijk om te weten dat de rotatiekracht die door de motor wordt gegenereerd, koppel is, en het vermogen van de motor geeft aan hoeveel werk er in een bepaalde tijd met het koppel kan worden gedaan.

Met andere woorden; hoe meer Nm (koppel) je hebt, hoe sneller het vermogen / vermogen zal bewegen. Denk eraan om op een steile helling te rijden of plotseling snel te willen accelereren op een lange weg.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: