Een echtscheidingsconvenant is een echtscheidingsovereenkomst. Het is een officieel document dat gemaakt wordt bij een scheiding. Hierin staan alle gemaakte afspraken tussen de ex-partners over de scheiding. Er staan normaal geen afspraken in over de kinderen. Dit staat in een apart document: het ouderschapsplan.
Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
In een echtscheidingsconvenant komen diverse zaken aan bod. Zo staat er onder ander beschreven, wat de omvang van de gedeelde bezittingen en schulden is. Daarbij wordt ook de verdeling van deze bezittingen en schulden beschreven.
Verder komen ook zaken aan bod als pensioenverevening. Pensioenverevening gaat over het verdelen van het ouderdomspensioen van beide ex-partners, dat in de periode van trouwen of geregistreerd partnerschap opgebouwd is. Natuurlijk staat in een echtscheidingsconvenant ook wat er gebeurt met de gemeenschappelijke woning. Verder zijn ook de afspraken over eventuele alimentatie, in dit document te vinden.
Opstellen echtscheidingsconvenant
Het is niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Wel wordt het aangeraden, omdat er dan een officieel document is, waarin afspraken staan. Dit is handig voor als je naar een rechter wil, als jouw ex-partner afspraken niet nakomt.
Een echtscheidingsconvenant mag je zelf opstellen, maar je kunt ook bijvoorbeeld daarvoor een mediator inschakelen. Sommige mensen besluiten zelfs, na een echtscheiding, om zelf mediator worden. Als je er zelf voor kiest om mediator worden zitten hier wel een paar risico’s aan verbonden. Het is namelijk nogal een precaire aangelegenheid, waarbij veel mis kan gaan. Het kan ook een optie zijn om het echtscheidingsconvenant op te laten stellen bij een notaris of advocaat. De uiteindelijke keuze hangt natuurlijk ook van de situatie af.
Mediation
Bij de informatie over het echtscheidingsconvenant, dat je op de website van de Rijksoverheid vindt, staat ook een link naar een artikel. Dit artikel gaat over de voordelen van mediation bij een scheiding. Dit is niet voor niets gedaan. Met mediation verloopt de meestal zeer nare situatie, vaak wat soepeler. Dat is voor alle partijen fijn. Zeker als er kinderen in het spel zijn.
Kinderen
Als er kinderen onder de 18 jaar bij betrokken zijn, dan moet je ook een ouderschapsplan maken. In dat ouderschapsplan staan dan bijvoorbeeld de afspraken, over de opvoeding en verzorging van de kinderen. In principe is het ouderschapsplan een los document. Maar het kan wel worden opgenomen in het ouderschapsconvenant.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?