Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van verklaring van erfrecht

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een verklaring van erfrecht is een document dat in bepaalde gevallen vereist is om aanspraak te maken op een erfenis. Het is een juridische akte die wordt opgesteld door een notaris. Dat hoeft overigens niet dezelfde notaris te zijn als degene die betrokken was bij het opstellen van het testament. Sinds 2012 zijn er een aantal nieuwe regels ingevoerd. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om in alle gevallen over een verklaring van erfrecht te beschikken om een erfenis op te eisen.

Dit staat er in een verklaring van erfrecht

Na het overlijden van een persoon krijgt de notaris op aanvraag toegang tot het testament via het Centraal Testamentenregister. Daarin staan belangrijke gegevens voor de verklaring van erfrecht. Denk onder andere aan wie de erfgenamen zijn en of er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn op de erfenis. Verder is het mogelijk dat er een persoon is aangewezen om de nalatenschap af te handelen. Daarnaast vind je in de verklaring van erfrecht terug of iemand het vruchtgebruik heeft gekregen en of er sprake is van een wettelijke verdeling van de bezittingen van de overledene.

In deze gevallen is een verklaring van erfrecht niet noodzakelijk

Sinds 2012 zijn de regels veranderd zodat een verklaring van erfrecht niet meer altijd nodig is om een erfenis op te eisen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een langstlevende testament en de partner nog in leven is. Wanneer de overledene geen testament heeft opgesteld worden de standaard procedures gevolgd om de erfgenamen aan te wijzen. Een verklaring van erfrecht is dan niet aan de orde. Deze bovenstaande regels gaan alleen op wanneer het totale saldo van alle bankrekening op naam van de overledene minder dan €100.000,- bedraagt.

In een aantal situaties is een verklaring van erfrecht nog steeds vereist

Heeft de overledene een eigendom op zijn of haar naam in het Kadaster staan? Dan is een verklaring van erfrecht altijd noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor testamenten die in het buitenland zijn opgesteld of wanneer er sprake is van buitenlandse, onroerende goederen. Verder spelen schuldeisers en verzekeringsmaatschappijen in bepaalde situaties een rol. Een notaris is de aangewezen persoon om je te vertellen of je een verklaring van erfrecht nodig hebt. Bij twijfel is het dus verstandig om contact op te nemen met een vakbekwame deskundige die het notarieel ambt bekleedt.

Op deze website lees je alles over de verklaring van erfrecht en vind je de beste notarissen van ons land.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: