Door de jaren heen zijn er verschillende opleidingen ontstaan. Naast de standaard opleidingen die je misschien kent, zoals een opleiding om tandarts of rechter te worden, bestaan er totaal andere opleidingen die van toepassing zijn op ons dagelijks leven. Zo zijn conflicten eigenlijk onmisbaar in onze samenleving.
Maar: conflicten moeten wel worden opgelost, ongeacht waar deze conflicten plaatsvinden. Daar kan een professional die een mediation opleiding heeft gedaan bij helpen. De kerntaak van zo iemand, ook wel een mediator genoemd, is om geschillen op een vreedzame manier op te lossen. Wat komt er zoal kijken bij een mediation opleiding? We zochten het voor je uit in dit artikel over de betekenis van een mediation opleiding.
Wat is mediation precies?
Om te begrijpen wat een mediation opleiding is, is het goed om te weten wat mediation precies inhoudt. Mediation is een begrip dat meer dan 25 jaar geleden haar intrede heeft gedaan in Nederland. Er is toen en sindsdien veel onderzoek naar gedaan en tegenwoordig is mediation eigenlijk niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Mediation betreft een proces waarin een onafhankelijke partij, de mediator, conflicterende partijen helpt om samen tot een oplossing van een probleem of conflict te komen. De grootste rol van de mediator hierbij is om een veilige omgeving te creëren waarin beide partijen de ruimte hebben om hun kant van het verhaal te doen.
De mediator faciliteert de communicatie en gaat samen met de partijen op zoek naar een oplossing die voor beiden acceptabel is. Dit betekent dus dat mediation iets anders is dan een conflict ‘uitvechten’ voor de rechter. De belangrijkste kernwaarden van mediation zijn namelijk om een conflict op een duurzame en vooral vreedzame manier op te lossen zonder dat daarbij een rechter aan te pas hoeft te komen. Veel conflicterende partijen proberen in eerste instantie met behulp van mediation om tot een oplossing te komen. Wanneer dat niet lukt, kan de rechter altijd nog worden ingeschakeld.
Mediator worden? Dit leer je tijdens een mediation opleiding
Om mediator te worden, moet je een mediation opleiding volgen. Een goede mediation opleiding geeft je de ruimte om verschillende onderdelen van het vak te leren op basis van theorie en praktijk. Zo’n opleiding richt zich op diverse aspecten, waaronder:
- Je leert om actief te luisteren en om volledig neutraal te blijven. Communicatief gezien leer je om open vragen (zonder oordeel te stellen), om integer te zijn en om diverse soorten antwoorden te kunnen incasseren.
- Ook leer je om inzicht te krijgen in verschillende soorten conflicten. Je komt meer te weten over hoe conflicten in elkaar zitten en hoe je diverse conflicten op kunt lossen.
- Wat eveneens een belangrijk onderdeel is van een mediation opleiding is dat je leert hoe je verschillende soorten partijen kunt begeleiden in een conflict. Het is immers van belang om altijd oplossingen aan te kunnen dragen die voor allebei de partijen acceptabel zijn.
- Natuurlijk leer je ook meer over de wetgeving die bij mediation komt kijken. Wat mag je wel of niet als mediator en wat is je zogeheten ethische verantwoordelijkheid?
Dit zijn allemaal theoretische onderdelen die je tijdens een mediation opleiding leert. Daarnaast komt er een stukje praktijk kijken bij zo’n opleiding waarbij je onder andere leert om met verschillende situaties op het gebied van mediation om te gaan, bijvoorbeeld door middel van rollenspellen en diverse soorten cases.
Voordelen van het volgen van een mediation opleiding
Een mediation opleiding is geschikt voor verschillende soorten mensen. Je kunt mediation namelijk toepassen in allerlei (vak)gebieden, zoals algemene bemiddeling, familie mediation, business mediation en zelfs mediation voor onderwijs en overheidsinstanties. Ongeacht de sector waar je voor gaat, biedt het volgen van een mediation opleiding diverse voordelen.
Goed voor je persoonlijke ontwikkeling
Zo is een mediation opleiding goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert namelijk niet alleen hoe je conflicten aan moet pakken voor andere partijen, maar ook hoe je zelf bepaalde problemen op kunt lossen. Je krijgt meer inzicht in bepaalde communicatiepatronen en in verschillende soorten emoties en belangen, waardoor je meer leert over het oplossen van conflicten. Dit kun je ook direct meenemen in je eigen persoonlijke leven.
Veel werk te vinden op het gebied van mediation
Daarnaast is het goed om te weten dat er over het algemeen genoeg werk te vinden is als mediator. Dat komt omdat je mediation kunt toepassen in verschillende sectoren en branches. Je kunt aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer of je kiest ervoor om professional op het gebied van mediation te worden bij een vast bedrijf. De mogelijkheden met betrekking tot jouw carrière zijn eindeloos, waardoor het erg interessant is om zo’n opleiding te volgen.
Draag bij aan een positieve en harmonieuze samenleving
Tot slot is het een prettig idee om als mediator bij te kunnen dragen aan een positieve sfeer en een meer harmonieuze samenleving. Je helpt anderen om op een respectvolle en vooral duurzame manier conflicten op te lossen, zonder dat die partijen naar de rechter hoeven te stappen. Op die manier draagt een mediation opleiding bij aan het verminderen van juridische procedures, wat zorgt voor een fijnere samenleving en ontlasting van het rechtssysteem in Nederland.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?