Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een blauw kenteken bij een brommer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een gele kentekenplaat kennen we wel als standaard kentekenplaten van auto’s en brommers die boven een bepaalde snelheid mogen rijden. Zo heeft elk land zijn eigen manier van kentekenplaat volgorde en kleur. Vaak staat ook de landcode of afkorting hier nog bij, zodat je eenvoudig kunt zien uit welk land een voertuig komt en soms zelfs uit welke provincie het voertuig afkomstig is. Maar wat is de betekenis van een blauw kenteken bij een brommer en wat voor regels gelden hiervoor? Hieronder leggen we dat graag aan je uit.

Blauw kenteken betekenis

Rijd je op een voertuig met een blauw kenteken, dan betekent dit simpelweg dat dit voertuig een snelheidsbeperking van 25 km per uur kent. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn een snorscooter of een snorfiets. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een scooter helm te dragen als je deze voertuigen bestuurt. Echter dien je wel minimaal zestien jaar of ouder te zijn en je brommerbewijs in bezit te hebben om zo’n voertuig te mogen besturen. Ook met een autorijbewijs mag je een snorscooter of snorfiets besturen. Zorg er wel altijd voor dat er een verzekering voor het voertuig wordt afgesloten, zodat je niet onverzekerd rondrijdt. 

Verschil blauw en geel kenteken

Bij een blauw kenteken rijd je dus maximaal 25 km per uur en hiervoor geldt sinds 1 januari 2023 een helmplicht. Bij een voertuig met een geel kenteken is de snelheid 45 km per uur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scooter of brommer. Bij een voertuig met een geel kenteken diende altijd al verplicht een helm gedragen te worden. Een brommer of scooter die maximaal 45 km per uur rijdt, mag binnen de bebouwde kom op dezelfde wegen rijden als auto’s en dient zich ook aan dezelfde verkeersregels te houden. Dit in tegenstelling tot een voertuig dat maximaal 25 km per uur rijdt. Deze voertuigen dienen op het fietspad te rijden.  

Hoe aan te vragen?

Een blauw kenteken is eenvoudig via het RDW aan te vragen, mits deze voldoet aan de keuring die hiervoor bestaat. Je dient hiervoor wel in het bezit te zijn van een kenteken (die je aan kunt vragen) om naar het RDW toe te rijden om je brommer te laten keuren en in het bezit te komen van een blauw kenteken. Is het voertuig goedgekeurd? Dan ontvang je binnen een aantal werkdagen de kentekenplaat per post en later ook de tenaamstellingscode van het voertuig. Als je het voertuig gaat verkopen, heb je de tenaamstellingscode weer nodig. Je kunt je kentekenplaat bij verschillende gerenommeerde winkels aanschaffen. Let wel op de prijs, want die kan sterk variëren per aanbieder. Vergeet tot slot nooit om je voertuig te laten verzekeren voor je de weg op gaat! Je wilt tenslotte voorkomen dat je met je voertuig de weg op gaat en onverzekerd rondrijdt met alle eventuele vervelende gevolgen van dien. Op internet kun je eenvoudig vinden welke verzekering het beste geschikt is voor jouw voertuig.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: