Wat is de betekenis van dakbelasting? Dakbelasting is een term die verwijst naar het gewicht of de druk die een dak kan dragen zonder schade op te lopen. Dit omvat niet alleen het eigen gewicht van het dak, maar ook externe belastingen zoals sneeuw, regenwater, windkracht en zelfs installaties zoals zonnepanelen of de externe units van airconditioningsystemen. Het begrijpen van dakbelasting is cruciaal bij het ontwerpen, bouwen of renoveren van een woning of gebouw. In deze blog bespreken we wat de betekenis van dakbelasting is en hoe het wordt berekend. Bovendien kijken we naar het verschil tussen de draagkracht van je dak en de belasting op je dak.
Wat is de betekenis van dakbelasting?
De dakbelasting is het gewicht dat op een dak ligt en dat het dak kan dragen zonder te beschadigen. Onder de belasting van het dak valt de permanente en de veranderlijke belasting. De permanente dakbelasting is de massa van het dragende deel van het dak. Hieronder vallen elementen als dakbeschot, dakbedekking en ballastlagen. De veranderlijke belasting is het gewicht van factoren die extra gewicht aan het dak kunnen toevoegen, zoals sneeuw, regenwater, personen, goederen, zonnepanelen of airco’s.
Wat is het verschil tussen de draagkracht van het dak en de dakbelasting?
Mensen gebruiken de termen vaker door elkaar, maar er is een verschil tussen de draagkracht van een dak en de belasting van je dak. De draagkracht wordt bepaald door de hoeveelheid druk dat een dak van buitenaf kan verdragen. De draagkracht kun je berekenen door de afmetingen van het dak, de sterkte van het materiaal en de dakconstructie met elkaar te verrekenen met de volgende formule: draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter).
Zo bereken je de belasting op daken
Het berekenen van dakbelasting is essentieel om de veiligheid en duurzaamheid van je dak te waarborgen. Je begint met het bepalen van de permanente dakbelasting van het dakmateriaal. Vervolgens voeg je de variabele dakbelastingen toe, zoals sneeuw, regenwater of extra constructies zoals zonnepanelen. Hiervoor zijn vaak specifieke richtlijnen beschikbaar per regio, bijvoorbeeld voor maximale sneeuwlast. Bij een dakhelling tot 15 graden is dit 1 kN/ m². Bij een hellingsgraad van meer dan 15 graden is de dakbelasting 4 kN/ m²en 0,2 extra per dakhelling in graden. Vergeet niet de windbelasting mee te nemen, vooral als je in een winderige omgeving woont. Deze ligt tussen de 0,46 tot 1,90 in kN/ m².
Dakbelasting voor zonnepanelen
Wil jij weten of jouw zonnepanelen op je dak kunnen? Bereken dan eerst het gewicht van de panelen, het frame en eventuele ballast. Neem in je berekening het daktype, de hoogte van je dak en de windbelasting mee. Bij platte daken vormen zonnepanelen namelijk een grotere belasting dan bij hellende daken. Laat vervolgens een bekwame dakdekker de staat van je dak beoordelen. Hier vind je een goede dakdekker in Maastricht. In de meeste gevallen kan je dak wel een aantal zonnepanelen aan, maar bij twijfel is het altijd raadzaam om eerst een gecertificeerde dakdekker om hulp te vragen.
Belasting van je dak voor een groendak
De dakbelasting is ook belangrijk, wanneer je overweegt om duurzaam te wonen en dit wilt bereiken middels een groendak. Bij een groendak moet je rekening houden met de massa van de onderlaag bestaande uit EPDM of PVC, de daarop volgende Sedumlaag en de afsluitende beplantingslaag. Daarnaast komt bij een groendak het gewicht van het opgevangen regenwater ook om de hoek kijken. Een groendak weegt al snel 80 kilogram per m². Een dak met kruiden of gras tikt zelfs een massa aan van 120 kilogram per m². Ook bij deze plannen is het daarom raadzaam om van tevoren en professionele dakdekker naar je dak te laten kijken.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?