Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van Podotherapie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Podotherapie is een tak van de geneeskunde die zich volledig bezighoudt met de preventie, diagnose en behandeling van voetaandoeningen, meestal ten gevolge van letsel of ziekte. Podologen zijn de specialisten in de behandeling van voeten en verlenen zorg aan de onderste ledematen, onder meer om kinderen, sporters en ouderen te helpen bij groeiproblemen, blessures en het risico op vallen te verminderen. 

Waar zijn podologen werkzaam?

Voettherapeuten, ook wel podologen genoemd, werken hoofdzakelijk in particuliere praktijken, maar kunnen werkzaam zijn in diverse zorgomgevingen, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen, sportklinieken, onderzoeks- en beleidsinstellingen. De betekenis van podotherapie is dus uiteenlopend en de voetspecialist kan hulp bieden middels verschillende oplossingen, zoals een extra paar orthopedisch schoeisel, voetchirurgie en voetoefeningen. 

Wanneer bezoek je de podoloog?

Er zijn verscheidene redenen om naar een podoloog te gaan. Typische voetkwalen om de hulp in te schakelen van de podoloog zijn onder meer hielpijn, blaren, ingegroeide teennagels, ringworm en blaren. Andere concrete voorbeelden waarbij mensen met klachten aan de onderste ledematen zich wenden tot een podoloog, zijn diabetes en perifere vasculaire ziekte of neuropathie, misvorming van de voeten, een valongeluk, artritis en problemen met de bloedsomloop. 

Het verschil tussen podologen en orthopedisten

Een andere soort specialist die zich kan wenden tot voetklachten, is de orthopedist. Hoewel podologen en orthopedisten vergelijkbare medische problemen kunnen behandelen, kunnen ze echter niet in dezelfde categorie arts worden geplaatst. Het verschil zit hem vooral in het feit dat podologen niet alleen voetkwalen behandelen, maar in sommige gevallen ook aandoeningen aan de enkel en de onderste ledematen. Orthopeden zijn daarentegen gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen die te maken hebben met beweging en die het hele lichaam aantasten.

3 Dingen die de podoloog je wilt meegeven

  1. Weet wanneer het tijd is voor nieuwe schoenen 

Als je voeten pijn doen, dan kan het heel goed zijn dat het tijd is voor het kopen van nieuwe schoenen om het probleem op te lossen. Als je schoenen draagt die het einde van hun levensduur hebben bereikt, zullen de steun en de demping afnemen. Dit zal ertoe leiden dat je op een vlakke ondergrond kom te staan, wat pijn en overbelasting kan veroorzaken. 

     2. Smeer elke dag lotion op je voeten

De meeste mensen zijn gewend om hun voeten dagelijks schoon te maken, maar smeren ze er daarna ook lotion op? Als je dit nog niet doet, dan is het tijd om te beginnen. Het dagelijks gebruiken van voetcrème kan voorkomen dat pijnlijke scheurtjes en open zweertjes ontstaan. Door je voeten goed te hydrateren, kunnen deze lasten zich minder snel vormen. Dit kun je doen door jouw voeten in te smeren met een speciale voetencrème of kokosolie! 

 

     3. Vermijd schoenen met puntige tenen

Tenslotte is het belangrijk om schoenen met smalle of spitse tenen te vermijden. Puntige schoenen kunnen het risico op een verstuiking verhogen en de tenen onvoldoende bewegingsvrijheid geven

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: