Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van schering en inslag 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Schering en inslag is oude en bekende uitdrukking die betekent dat iets heel vaak gebeurt. Daarbij gaat het vaak om iets wat men niet wil dat het voorkomt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ‘homogeweld is hier tegenwoordig schering en inslag.’ Wat veel gebruikt wordt is ‘diefstal is hier tegenwoordig schering en inslag.’. Schering en inslag betekent echter ook meer. Het heeft met weven te maken. Van daaruit komt de naam schering en inslag ook vandaan. 

Schering en inslag 

Schering en inslag komt voort vanuit het weven. Schering is het woord voor de geschoren parallel gespannen draden die zijn gespannen over een weefgetouw. Behalve schering wordt het ook wel ketting genoemd. Een weefgetouw is een werktuig waarmee je kunt weven. Er hebt een handweefgetouw maar er zijn ook mechanische weefgetouwen. Dit noemt men ook wel weefmachine. De inslag gaat over de draden die haaks staan ten opzichte van de schering en met een spoel bij het weven door de schering worden geslagen. Bij het weven heb je steeds een herhaling van schering en inslag. Het komt dus heel veel voor. Dat is dan ook precies wat de uitdrukking schering en inslag betekent.  

Met het weven maak je uiteindelijk bijvoorbeeld een duur of goedkoop tapijt. Het is een weeftechniek waarbij er een patroon wordt gevormd. Het kan ook dat de ondergrond wordt verrijkt. Dit doet men door een serie van meerdere scheringeinden waarbij men met een extra of aanvullende inslag het patroon aanbrengt. 

De reden dat schering, schering heet is omdat dit een afleiding is van het scheren in een verouderde betekenis. Dit betekende namelijk: opzetten, spannen.’ De inslag heet inslag omdat ze als het ware tussen de schering via een schietspoel worden ingeslagen. 

Geschiedenis 

De uitdrukking schering en inslag werd al in de achttiende eeuw gebruikt, volgens taalkundige F.A. Stoett. Je vindt de uitdrukking onder andere in een werkje van Betje Wolf en Aagje Deken. In dat werkje staat: ‘Bethje is bij Oom, schering en inslag, koek en ei.’ Alleen hier is de betekenis wel anders: namelijk dat deze woorden elkaar horen. Tegenwoordig is er Scheringinslag, een bedrijf dat beddengoed verkoopt.  

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: