Wellicht heeft het woord “ouleh” je al eens bereikt in dagelijkse gesprekken op straat. Als je niet bekend bent met het Arabisch of straatjargon, is de kans groot dat je niet bekend bent met deze term. Misschien is de uitdrukking je om die reden zelfs niet opgevallen. Als je nieuwsgierig bent naar de betekenis van deze term en meer wilt leren over straatjargon, dan ben je hier op de juiste plek.
Betekenis in het Arabisch
In het Arabisch refereert ‘ouleh‘ gewoonweg naar ‘zij’, een aanwijzend voornaamwoord. Maar in het straatjargon heeft deze term een compleet andere betekenis. Dit gebeurt vaak in straatjargon, aangezien het een samenvoeging is van verschillende talen.
Ouleh als spreektaal
Gebruik van Ouleh als vulwoord Het gebruik van ‘ouleh’ komt vaak voor aan het einde van een zin. Het heeft dan geen concrete betekenis, maar draagt wel bij aan de zin. Sommigen geloven dat het zoiets betekent als ‘toch?’. Anderen zijn van mening dat ‘ouleh’ gewoon een andere vorm en uitspraak is van het meer bekende straatwoord ‘wollah’. ‘Wollah’ betekent: ‘ik zweer het bij Allah’.
Populariteit door Guccimen Rene Watzema van Rumag trok de straten van Amsterdam in om mensen te vragen naar de waarde van hun outfit. Hier ontmoette hij een jongeman gekleed in Louis Vuitton en Gucci (echt of niet…). Volgens de jongeman was zijn outfit duizenden euro’s waard. En elke zin die hij zei? Die eindigde met ‘ouleh’. De jongeman kreeg de bijnaam ‘Guccimen’. Zijn kortstondige bekendheid bij Rumag leidde tot veel memes – zoals ‘Café Ouleh’ en ‘RTL Oulehvard’ – en daarmee tot de verspreiding van de term ‘ouleh’.
Guccimen postte vanaf februari 2022 tot en met september 2022 regelmatig video’s op TikTok. En raad eens? Ook daar was hij royaal met het gebruik van het woord ‘ouleh’.
Straatjargon Straatjargon bestaat al zo’n halve eeuw. Straatcultuur werd voor het eerst zichtbaar in de jaren tachtig. Het zijn voornamelijk jongeren die straatjargon gebruiken en deze taal is het resultaat van onze multiculturele samenleving. Straatjargon is ontstaan door de interactie tussen Nederlands en andere talen. Het omvat daardoor Arabisch, Turks, Surinaams (Sranantongo of Sranan Tongo), Engels en Antilliaans (Papiaments). Door het gebruik in media zoals muziek en social media is straatjargon ook een geschreven taal geworden.
In de populaire serie ‘Mocro Maffia’ wordt veel straatjargon gebruikt. Een van de meest geliefde personages in Mocro Maffia is Joey, gespeeld door acteur Sjoerd Fleur. Dankzij zijn populariteit kreeg hij zijn eigen show op Videoland: ‘Joey en z’n Matties’.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?