Betekenis van LED Downlights

Een LED downlight is een soort verlichting op basis van LED (Light-Emitting Diode). Een LED downlight, ook wel downlighter genoemd, is een dun inbouwpaneel. Je kunt een LED downlight installeren door deze in of tegen een plafond te plaatsen. Deze vorm van LED verlichting zorgt doorgaans voor een ge lijkmatige verspreiding van het licht door een ruimte. Dit wordt er voor dat de hele ruimte goed verlicht is en er weinig schaduwen ontstaan. LED downlights zijn vaak terug te vinden in kantoren, winkels en showrooms. Het is echter niet ongebruikelijk om deze vorm van verlichting te gebruiken in huis. Om een LED downlight te installeren moet er meestal een gat in het plafond worden gezaagd. Hier kan de downlight in komen te liggen.

Soorten LED Downlights

LED downlights bestaan in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende vormen van een LED downlight zijn rond, vierkant en rechthoekig. Het is mogelijk om downlights tegen het plafond aan te zetten (opbouw) of de downlight in het plafond te verwerken (inbouw). Een opbouw LED downlight kan door middel van schroeven tegen het plafond worden geïnstalleerd. Hiervoor hoeven er enkel gaten te worden geboord in het plafond. Een inbouw downlight kan in het plafond worden verwerkt voor een naadloos design. Hiervoor moet eerst een gat met de juiste grootte in het plafond worden geboord. Vervolgens kan de inbouw LED downlight in het gat worden geplaatst.

Verschillende soorten licht van een LED Downlight

Een LED downlight geeft licht. Verschillende LED downlights geven verschillende kleuren licht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een downlight met wit licht. Wit licht bestaat uit verschillende soorten. Je kunt deze soorten opdelen in warm wit, helder/neutraal wit en koud wit licht. Dit noemen we de kleurtemperatuur van het licht. Een kleurtemperatuur van licht wordt doorgaans aangegeven in graden Kelvin (K).

  • Warm wit: <3000K
  • Helder wit: 3001K tot 4000K
  • Koud wit: >4000K

Er bestaan ook LED downlights die alle kleurtemperaturen wit licht kunnen geven. Dit noemen we een CCT (Colour Changing Temperature) LED downlight. Het licht kun je dan aanpassen door middel van een afstandsbediening of een mobiele app.

Naast wit licht bestaan er ook LED downlights die andere kleuren licht kunnen maken. Dit worden vaak ‘gekleurde’ of ‘RGB’ LED downlights genoemd. RGB staat voor Rood – Groen – Blauw. Door deze kleuren te combineren kan de downlight alle kleuren van de regenboog maken.

Energie besparen met LED Downlights

LED verlichting is veel zuiniger dan traditionele vormen van verlichting. Denk hierbij aan gloeilampen, halogeen en Tl-verlichting. Door over te stappen op LED verlichting kan het energieverbruik drastisch worden verminderd. Dit is beter voor het milieu.

 

Betekenis van horoscopen

Een horoscoop is een astrologische voorstelling van de sterren uit het hemelgewelf. Afhankelijk van je geboortedatum ben je te typeren als een van de twaalf sterrenbeelden. Elk van deze sterrenbeelden kent haar eigen unieke karaktereigenschappen.

Spirituele mensen hechten waarden aan het dagelijks raadplegen van een horoscoop. Het geeft ze rust en structuur.

Betekenis van Padel

Veel mensen weten de betekenis van padel niet omdat dit een sport is die sterk in opkomst en in Nederland tot voor kort relatief onbekend was. Padel is een sport dat het beste kan worden omschreven als een combinatie van tennis en squash. De sport heeft dan ook kenmerken die gelijkenissen kent met beide sporten.

Padel, dé sport in opkomst

Padel is een van de snelst groeiende sporten in ons land. Het is een sport dat steeds meer wordt gespeeld. Ook het aantal padelbanen is sterk aan het stijgen in ons land. Dit komt omdat padel een zeer toegankelijke sport is. Het is een sport dat niet zo snel gaat als tennis maar waarbij er meer tactisch inzicht komt kijken. De stijgende populariteit zou suggereren dat padel een nieuwe sport is. Dit is echter niet het geval. De sport is ontstaan in 1969. Sinds deze introductie zijn er meer dan 10 miljoen mensen die padel spelen. Dit aantal is sterk aan het stijgen.

Hoe wordt padel tennis gespeeld?

Padel wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekige baan. Deze baan heeft een afmeting van 10 meter breed en 20 meter. Een padelveld is omringt door wanden. Deze wanden zijn gemaakt van glas en hekwerk. Deze omheining mag gebruikt worden bij het beoefenen van deze sport. Hierdoor kan er een vergelijking worden getrokken tussen het spelen van squash en het spelen van padel.

De sport wordt in de volksmond ook wel padel tennis genoemd. Voor het padel tennis spelen heb je dan ook vier spelers nodig. De baan heeft veel gelijkenissen met een tennisbaan. Daarnaast speel je padel met twee mensen aan één kant van het net en wordt de bal over en weer gespeeld met behulp van een racket. Hierbij wordt er uiteraard gebruik gemaakt van rackets die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Ook de bal die bij padel gebruikt wordt, lijkt veel op een tennisbal. Er wordt bij padel echter gebruik gemaakt van een bal die een lagere atmosferische druk per cm2 dan bij een tennisbal het geval is. Hierdoor zal er minder snelheid gegeven kunnen worden aan de bal. Hierdoor zal vooral tactisch inzicht doorslaggevend zijn om punten te scoren. Als de bal voor de tweede keer op de grond stuitert of een van de spelers raakt, is het punt voorbij. De puntentelling is gelijk aan tennis.

Padel spelen in Nederland

Padel is een zeer toegankelijke sport doordat het minder snel gaat in vergelijking met tennis of squash. Doordat er gebruik mag worden gemaakt van de muren en omheining zal het wel langer duren voordat een punt gescoord wordt. Vooral in landen als Spanje en Argentinië wordt padel op een zeer hoog niveau gespeeld. Het niveau is in Nederland sterk in opkomst. Dit komt mede omdat er sprake is van een toenemende interesse in padel. In iedere regio zijn er wel één of meerdere padelbanen te vinden. Het aantal padelbanen stijgt snel in ons land om in de toenemende interesse te voorzien.

 

Betekenis van het Ushersyndroom

Het syndroom van Usher is een zeldzame aandoening. Deze aandoening is erfelijk en tast het gehoor, het zicht en soms ook het evenwicht aan. Mensen met het Ushersyndroom zijn doof of slechthorend geboren en gaan vanaf hun kinderjaren of puberteit ook minder zien. Langzaamaan worden ze doofblind. Wanneer kinderen doof geboren zijn kunnen ze een cochleair implantaat krijgen waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Daardoor komt de taal en spraakontwikkeling goed op gang en groeien ze op als een slechthorend kind. Kinderen met de ziekte van Usher kunnen meestal wel nog normaal naar school, maar dan wel met meer begeleiding.

 

De gevolgen van het syndroom van Usher

Veel symptomen van het syndroom van Usher hebben gevolgen op het dagelijks leven. Het niet goed kunnen horen of helemaal niet kunnen horen en ook niet goed kunnen zien is dan ook niet makkelijk. Waar je normaal het ene zintuig met het andere kunt compenseren, kan dat bij het syndroom van Usher niet. Het zicht en het gehoor wordt namelijk beide aangetast. Spraakafzien of liplezen wordt steeds moeilijker tot onmogelijk. Het kost daardoor veel energie om alledaagse dingen te doen. Mensen met het Ushersyndroom worden beperkt in informatie, communicatie en mobiliteit. Hierdoor kunnen ze oververmoeid raken en zich isoleren van sociaal contact. Want andere mensen niet verstaan of kunnen horen maakt contact lastig. Afname van kwaliteit van leven is het gevolg van het steeds slechter zien en horen. Maar niet alleen op henzelf heeft het impact, ook op bijvoorbeeld de familie en vrienden.

 

De types van het Ushersyndroom

Van het Ushersyndroom zijn drie verschillende types bekend. Mensen met het syndroom van Usher type 1 zijn doof geboren, ze kunnen dus al vanaf de geboorte niks horen. De ziekte kan zich dan niet veel verder ontwikkelen. Mensen met type 2 van het syndroom van Usher zijn slechthorend geboren, ze kunnen dus wel een beetje horen vanaf hun geboorte. Echter zie je vaak bij type 2 dat het niet lang duurt voordat ze volledig doof zijn. Mensen met het syndroom van Usher type 3 kunnen daarentegen in de vroege kinderjaren slechthorend worden. Op late kinderleeftijd of in de puberteit ontstaat naast het gehoorverlies ook problemen met het zicht. Dit is ongeacht welk type je hebt. Bij een deel van de slechthorende kinderen neemt het gehoorverlies toe, waardoor ook zij op latere leeftijd doof worden. Uiteindelijk worden alle mensen met het syndroom van Usher doofblind.

Betekenis van latexverf

Wat is latex(verf)?

Latex is een woord dat gebruikt wordt om verschillende rubberachtige stoffen mee aan te duiden. Vaak als we het over latex hebben denken we aan latexverf.

Latexverf is vrij van oplosmiddelen en met water te verdunnen emulsieverf. Zij bevat weinig of geen vluchtige organische oplosmiddelen. Daarnaast bevat het conserveermiddelen tegen schimmel- en bacteriegroei.

Latex of muurverf?

Feitelijk is latexverf een verouderde benaming voor muurverf waar latexrubber als  bindmiddel wordt gebruikt. Tegenwoordig bevatten de meeste muurverven geen latex meer, maar worden er andere producten gebruikt als bindmiddel. Maar waarom wordt deze naam dan nog steeds gebruikt? De naam latex is alleen zo ingeburgerd dat het nog een tijdje duurt voordat de meeste mensen de term latex inwisselen voor muurverf.

Latex laten spuiten?

Latexverf is gemakkelijk met een verfspuit te spuiten. Voordeel daarvan is dat je een grote oppervlakte efficiënt kunt bestrijken. Hiermee bespaar je verf en ben je sneller klaar. Meer weten over latex spuiten? Lees dan verder door op de link te klikken.

Betekenis van dictator

Een dictator staat aan het hoofd van een dictatuur. De dictator is vaak één persoon die alle macht naar zich toe heeft weten te trekken. Meestal is er sprake van een repressief beleid waarin andersdenkenden worden onderdrukt en opgesloten.

Vaak komt een dictator aan de macht door een staatsgreep, maar het kan ook voorkomen dat hij via een democratisch proces steeds meer macht vergaard. Een actueel voorbeeld hiervan is Erdogan, in Turkije.

Betekenis van staatsgreep

Een staatsgreep is een gewelddadige opstand of revolutie waarbij de oude regering wordt afgezet. Vaak wordt het staatshoofd vermoord of verdreven en vervangen door een dictator of andere leider. Bij een staatsgreep veranderen er vaak veel dingen maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Andere woorden voor staatsgreep zijn coup d’etat of putsch.

Betekenis van rijlessen

Betekenis van rijlessen

Iedereen kent het wel, rijlessen. We zullen er allemaal vroeg of laat aan beginnen. Maar wat zijn rijlessen nou eigenlijk? Rijlessen zijn lessen waarin je leert hoe je een auto onder controle kunt krijgen en hoe je een auto moet besturen. De eerste rijles zal voor iedereen spannend zijn, maar meestal begin je alleen met sturen. Het sturen zal een van de makkelijkste dingen zijn die je zult leren tijdens de rijles, maar dit kan voor iedereen verschillend zijn. Overal in Nederland heb je rijscholen waar je kunt beginnen met rijlessen, zo heb je in Limburg bijvoorbeeld driving school Sittard. Maar meestal kies je een rijschool die bij jou in de buurt zit en een rijschool waar jij je op je gemak voelt.

 

Hoe zoek je de juiste rijschool uit?

Wanneer je een rijbewijs wilt halen is het de vraag bij welke rijschool je dit gaat doen. Er zijn veel rijscholen alleen bij jou in de buurt al. Het is van belang dat je goede informatie bij elkaar zoekt over de rijschool die je uiteindelijk gaat kiezen. Wanneer je gaat zoeken naar een geschikte rijschool voor jou zijn er een aantal punten waar je op kunt letten.

  • Het slagingspercentage van de rijschool, hierdoor kun je zien hoeveel leerlingen er slagen bij deze rijschool. Vergelijk een paar rijscholen bij jou in de buurt.
  • De ervaring van de rijlesinstructeurs, met veel ervaring kunnen ze je waarschijnlijk ook meer leren.
  • Ziet de rijschool er professioneel uit?
  • Een goede communicatie van instructeur naar leerling en goede uitleg op de website. Dit is ook een belangrijk punt om op te letten bij het uitzoeken van een rijschool.

 

De proefles

Bijna elke rijschool in Nederland bied een proefles aan, sommige rijscholen doen dit zelfs gratis zoals driving school Sittard. Maak altijd gebruik van de proefles wanneer dit mogelijk is. Tijdens de proefles kun je kennis maken met de instructeur die je gaat begeleiden, zo kun je ook zien of jullie een goede match zijn. Het is namelijk belangrijk dat je je op je gemak voelt tijdens het rijden en niet gespannen bent. Ook maak je tijdens de proefles kennis met de auto, je voelt hoe die rijd en waar je op moet letten bij de les auto. Bij de eerste lessen hoef je niet bang te zijn om iets fout te doen, je komt natuurlijk om het te leren.

Betekenis van verstandig geld lenen

Wanneer kun je zeggen dat je verstandig geld leent. Wanneer je een grote aankoop wilt doen en hier niet het (spaar)geld voor hebt, kun je een lening afsluiten. Je moet dus een specifiek doel hebben. Geld lenen doe en kun je niet zomaar. Waar moet je op letten als je een lening afsluit?

Wanneer sluit je een lening af?

Je sluit een lening af voor een bepaald doel. Dit doel kan een verbouwing aan jouw huis zijn, het kopen van een nieuwe auto of misschien wel het financieren van een opleiding die je al erg lang wilt doen. Wanneer je het nodige bedrag niet op jouw rekening hebt staan, kun je een aanvraag voor een lening doen. Je kunt in de meeste gevallen een persoonlijke lening aanvragen of een doorlopend krediet.

Waar moet je op letten om verstandig geld te lenen?

Je wilt altijd een lening afsluiten met de voorwaarden die het beste bij jou passen. Hierbij kun je denken aan een lage rente en een korte looptijd. Maar op welke punten moet je nog meer letten bij het afsluiten van een lening om verstandig te kunnen lenen?

Vergelijken

Via Geldshop kun je een aanvraag indienen voor een lening. Geldshop zet daarna jouw aanvraag uit bij verschillende kredietverstrekkers. Vervolgens ontvang je van Geldshop het aanbod van de verschillende kredietverstrekkers. Voor jezelf is het van belang om het aanbod van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let daarbij op de verschillende rentes, risico’s en voorwaarden.

Looptijd en aflossing

Wil je graag een lening afsluiten voor het financieren van een nieuwe auto? Probeer dan een lening af te sluiten met een looptijd die ongeveer net zo lang is als de gebruiksduur van jouw auto. Het zou vervelend zijn als je nog moet betalen voor een auto die je al een tijd niet meer gebruikt.

Daarnaast moet je wel elke maand de lening kunnen aflossen. Dus zorg er ook voor dat je niet een lening afsluit met een hele korte looptijd waardoor je elke maand een hoop geld betaald aan aflossing en dat bedrag misschien wel helemaal niet kan missen.

Lening aanvragen

Er zijn veel verschillende punten waar je op moet letten bij het aanvragen bij een lening. Ook kun je de aanbieder van de lening laten checken door de AFM. Zorg ervoor dat je je goed inleest in het verstandig afsluiten van een geldlening.

Betekenis van Chromebook

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop waarop het Chrome OS en de Chrome webbrowser van Google draaien. Chromebooks is in 2011 geïntroduceerd en is ontworpen als een internetapparaat dat een veiliger systeem biedt dan Windows of Mac, omdat gegevens worden opgeslagen in de cloud van Google (Google Drive) en alle programma’s afkomstig zijn uit de Chrome Web Store. De op Chrome gebaseerde tablets kwamen in 2018 uit (op Chrome OS).

Op scholen is een internetverbinding verplicht, maar sommige programma’s kunnen offline draaien. Chrome-boeken starten snel op en vereisen een minimale gebruikersconfiguratie. Ze worden ook geleverd met de Office-suite van Google (zoals Google Docs). In 2017 introduceerde Microsoft een Chromebook-concurrent met Windows 10 S.

Beperkte opslag

Ontworpen voor het opslaan van gebruikersgegevens in de cloud, hebben Chromebooks doorgaans 16 GB tot 32 GB aan lokale SSD-opslag. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker modellen van 128 GB. Chromebooks kunnen echter SD-kaarten accepteren voor meer opslagruimte.

Eindelijk netwerkvriendelijk

Vroege versies van het Chrome OS herkenden geen gedeelde mappen op andere computers in een thuis- of kantoornetwerk zoals Windows en Mac-computers dat doen. Uiteindelijk kwamen er toch programma’s voor het delen van bestanden. In 2018 werd eindelijk native ondersteuning voor SMB-bestand delen toegevoegd met Chrome OS 70, waardoor Chromebooks ook toegang kregen tot Windows- en Mac-computers in het netwerk.

Android en Linux

Chrome OS, Android en Linux zijn allemaal gebaseerd op de Linux-kernel. In 2016 werden Chromebooks geüpdatet om Android-apps te draaien, waardoor het platform werd opengesteld voor duizenden applicaties uit de Google Play-winkel. In 2018 werd de Debian-versie van Linux toegevoegd, waardoor de Chromebook een zeer veelzijdig computerplatform is geworden. Zowel Android als Linux draaien in softwarematige containers, die voorkomen dat een Android- of Linux-app de veiligheid van de Chromebook in gevaar brengt, een kenmerk van het platform dat sterk wordt aangeprezen door Google.

Stabiele, bèta- en ontwikkelaarskanalen

Door het besturingssysteem om te schakelen naar het bèta-kanaal kunnen gebruikers apps bekijken die nog in de testmodus staan. Met een hoger risico kunnen gloednieuwe functies van het OS zelf worden uitgeprobeerd door over te schakelen naar het Developer-kanaal.

Chromebook als een goedkope laptop

Door o.a. de beperkte opslag en grafische specificaties van een Chromebook, is het praktisch een goedkope laptop die ideaal is om mee te surfen, series kijken, en studeren. Bekende Chromebook merken zijn Lenovo, HP, Asus en Acer.