Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van uithoudingsvermogen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het vermogen van een wezen om zichzelf in te spannen en gedurende een langere periode actief te blijven, heet uithoudingsvermogen. Onder uithoudingsvermogen valt ook het vermogen om weerstand te bieden en te herstellen van vermoeidheid, trauma of wonden.

Het trainen van uithoudingsvermogen kan een negatief effect hebben op de capaciteit om kracht uit te oefenen. Een persoon zal ook weerstandstraining moeten nemen om dit effect tegen te gaan.

Wat beperkt het uithoudingsvermogen?

Vermoeidheid is de belangrijkste factor die het uithoudingsvermogen beperkt. Het is per atleet verschillend wanneer die het punt van vermoeidheid bereikt waarna het tempo gaat afnemen. Ook al zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de vermoeidheidstolerantie, is het alsnog goed te trainen.

Spieruithoudingsvermogen

Dit is het vermogen van een spier of spiergroep, om gedurende een langere periode kracht uit te kunnen oefenen. Een sporter met een goed spieruithoudingsvermogen kan een reeks spiersamentrekkingen herhalen zonder vermoeid te raken. Hoe groter het uithoudingsvermogen van de spieren, hoe meer kracht de spier in de loop van de tijd kan uitoefenen.

Cardiovasculairuithoudingsvermogen

Cardiovasculairuithoudingsvermogen verwijst naar de kracht van onze longen, hart en bloedsomloop om zuurstof te transporteren tijdens langdurige inspanning. uithoudingstraining houdt je hart, longen en bloedsomloop gezond en verbetert jouw algehele conditie. Als gevolg hiervan kunnen mensen die de aanbevolen regelmatige lichaamsbeweging krijgen, het risico op veel ziekten verminderen, zoals diabetes, hartaandoeningen en beroertes.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de algehele efficiëntie van ons cardiovasculaire systeem:

  • De efficiëntie van de bloedsomloop om zuurstofrijk bloed naar de actieve spieren te transporteren.
  • Het vermogen van de longen om een grote teug lucht in te ademen en efficiënt zuurstof op te nemen.
  • De kracht van het hart om grote hoeveelheden bloed naar de actieve spieren te pompen.

Zo train je je uithouding

Een bekende manier om je uithouding te trainen is door aerobics te volgen. Een aerobics oefening is elke vorm van cardiovasculaire training. Het kan activiteiten zoals stevig door wandelen, zwemmen, hardlopen of fietsen omvatten. Je kent het waarschijnlijk als ‘cardio’.

Aerobics betekent eigenlijk ‘met zuurstof’. Jouw ademhaling en hartslag zullen toenemen tijdens een aerobicstraining. Dit verschilt met anaërobe training. Anaërobe oefeningen omvatten gewichtheffen en snelle uitbarstingen zoals sprinten. Anaërobe wordt gedurende een korte periode uitgevoerd en aerobics gedurende een langere periode.

Je kunt je uithoudingsvermogen trainen door bijvoorbeeld:

  • Te joggen
  • Touwtje springen
  • Een aerobics les te nemen
  • Snel wandelen
  • Te zwemmen
  • Een spinningclass te volgen
  • Zumba

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: