Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van watersport

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is watersport?

Watersport is een vrij ruime sportcategorie die verschillende disciplines omvat. Je kunt ze in het water doen, erover of eronder. Lees verder om meer te weten te komen!

Welke watersporten bestaan er?

Dit zijn natuurlijk sporten die iets met water te maken hebben. Watersport(en) kunnen worden onderverdeeld in drie soorten. De eerste is in het water, waarbij de atleten soms ook onder water zijn, maar naar de oppervlakte moeten komen. Ten tweede, op het water: deze atleten gebruiken verschillende voertuigen om zich voort te bewegen. En ten derde onder water, waarbij ze speciale ademhalingsapparatuur gebruiken. Hier volgen een paar van deze sporten in meer detail:

Zwemmen

Dit is een van de bekendste watersporten en bestaat erin zich op het niveau van het water te bewegen zonder de bodem te raken. Voor wedstrijden is het zwembad 50 meter lang en 25 meter breed en verdeeld in tien banen.

Binnen de zwemsport kunnen atleten ook deelnemen aan andere soorten evenementen, zoals open water zwemmen – niet in een zwembad, maar in zee of een meer – en synchroonzwemmen.

Waterpolo: watersport

Bij deze sport staan twee teams tegenover elkaar. Elk team heeft zes spelers en een keeper. Het doel is om meer doelpunten te maken dan het andere team tot het einde van de wedstrijd, in vier periodes van elk zeven minuten.

De spelers mogen op geen enkel moment de bodem van het zwembad raken; ze moeten blijven drijven. Ze mogen de bal ook maar met één hand vastpakken en gooien.

Zeilen

Deze nautische sport bestaat uit het besturen van een boot die door de wind wordt voortgeduwd, waarbij de stand van de zeilen wordt veranderd. De wedstrijd zelf wordt regatta genoemd, en de boten worden zeilboten genoemd. De geschiedenis van deze sport begon in de 18e eeuw, maar werd competitief in Engeland op de rivier de Theems. In Nederland wordt roeien vooral onder studenten en bij enkele burgerverenigingen beoefent.

Speedboot racen: watersport

Een andere watersport die zich op het wateroppervlak afspeelt, zijn speedboatraces. Die zijn vooral in het buitenland populair.

Roeien

Hierbij gebruiken de atleten riemen om zich door het water voort te bewegen. Deze vorm van vervoer is zeer traditioneel. Het begon in Engeland in de 17e eeuw, en het was alleen voor heren.

Binnen de watersport van het roeien zijn er verschillende evenementen. Bijvoorbeeld, ergometeren, de eenpersoons scull, de dubbele scull, de twee met of zonder een roerganger, de vierdubbele scull met of zonder een roerganger, en de acht met roerganger. Bij de sculls hebben de roeiers één riem in elke arm; bij de wedstrijden met of zonder roerganger hebben ze er elk maar één.

Nog meer watersporten

Tenslotte zijn er nog enkele andere watersporten zoals synchroonduiken, waterskiën, surfen en paragliding (kitesurfen of windsurfen). Duiken en suppen zijn ook erg populair.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: