Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van Serie A

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bij mensen die weinig tot geen voetbal kijken, gaat bij de naam “Serie A” geen belletje rinkelen. Serie A gaat niet over een serie op Netflix, maar is een voetbalcompetitie. Het is namelijk de hoogste afdeling in het Italiaans betaald voetbal. Grote clubs als Juventus, AC Milan, Inter Milan & Napoli maken in deze competitie al jaren de dienst uit. Geld inzetten op de Serie A kan daarom interessant zijn, want de topwedstrijden staan garant voor spektakel.

Maar wat wist je nog niet over Italiaanse voetbal en zijn hoogste competitie? In dit artikel vertellen we je alles over de Serie A.

Geschiedenis van Serie A

De Serie A bestaat al sinds het seizoen 1929-1930. Toen speelde er slechts enkele clubs in de competitie mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de competitie van 1943 tot 1945 stil gelegen en werd er alleen gevoetbald in regionale competities. In de jaren die volgde werden er steeds meer clubs toegevoegd aan de competitie waarbij de teller nu om 20 teams staat. De competitie is zo opgebouwd dat de drie onderste ploegen degraderen naar een niveau lager, de Serie B. Deze drie clubs worden vervangen door drie teams die promoveren vanuit de Serie B.

De uiteindelijke kampioen van Italië ontvangt aan het einde van het seizoen een prijs. Dit is een trofee genaamd de Scudetto. Deze is maar liefst al 36 keer de lucht in getild door recordkampioen Juventus. Deze ploeg is een periode zo dominant geweest in Italië dat ze zelfs 9 keer achter elkaar kampioen zijn geworden in de periode 2011-2020. De Serie A kent wel een groot schandaal dat dateert uit 2006. Hierbij werd ontdekt dat er een heel systeem opgezet was bij het aanstellen van scheidsrechters. Hierbij vond grootschalige manipulatie plaats waarbij de grote hoofden van een aantal clubs de aanstelling van een scheidsrechter beïnvloedde. Dit heeft uiteindelijk ertoe geleid, dat de clubs die dat deden zijn gestraft. Zo heeft bijvoorbeeld Juventus zijn kampioenschappen uit 2005 en 2006 in moeten leveren.

Topcompetitie

De Serie A staat wereldwijd bekend als een van de topcompetities van Europa. Dit is ook terug te zien aan de vierde plaats op de UEFA-ranglijst voor Europese topcompetities. Die vierde plaats laat zien dat de prestaties van Italiaanse clubs in het internationale topvoetbal goed en consistent zijn. Dat moet ook wel als er gekeken wordt naar de topteams die in de Serie A voetballen. Topploeg Juventus heeft een aantal sterspelers in de selectie. In de voorhoede lopen goalgetters als Alvaro Morata en Paulo Dybala rond, terwijl achterin de boel wordt dicht getimmerd door Giorgio Chiellini en Matthijs de Ligt. Juventus lijkt dit jaar titelfavoriet, maar de verrassende kampioen van vorig jaar, Inter Milan, maakt ook weer kans. Met topspits Lautaro Martinez en spelverdeler Christian Eriksen gaat Inter Milan weer opnieuw een gooi doen naar de Scudetto. Een gevaarlijke outsider voor de titel kan Napoli zijn. Zij hebben voorin namelijk genoeg kwaliteit lopen die iedere wedstrijd zouden kunnen beslissen.

De voetbalwedstrijden in de Italiaanse competitie staan altijd garant voor passie strijd en goals, dus een gokje wagen op een topwedstrijd kan zeker interessant zijn.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: