Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van retoucheren

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Retoucheren is een term die in verschillende situaties gebruikt wordt. Maar, wat wordt er nu precies onder verstaan? Het woord retoucheren is afgeleid van het Franse retoucher. Het betekent simpel gezegd: wijzigingen aanbrengen aan een foto. Dit is echter niet de gehele betekenis die men kan toekennen aan het woord retoucheren.

Bijwerken en bewerken

Retoucheren gaat namelijk niet alleen over bijwerken, maar ook over bewerken. Wat daarin het verschil is? Er zit een kleine nuance tussen de begrippen bijwerken en bewerken. Bijwerken wordt daarbij meer gezien als bijschaven. Bewerken, gaat toch wat meer richting ‘veranderen’. Dat is dus, gevoelsmatig, meer dan alleen bijvoorbeeld een pukkeltje van iemand op een foto verwijderen.

Retoucheren is niet alleen voor foto’s

Het woord retoucheren wordt niet alleen voor foto’s gebruikt. Men noemt het ook retoucheren als het gaat over films of schilderijen. Het retoucheren van schilderijen is zeer specialistisch, dit wordt handmatig gedaan. Daarnaast wordt de term retoucheren veelvuldig gebruikt, bij het restaureren van antiek. Als je bijvoorbeeld in een houten antiek meubel een kras wil wegwerken, noemt men dit ook wel retoucheren. Inmiddels is retoucheren overal een vrij bekende term, voor het bijwerken en bewerken van meubels en ook voor bijvoorbeeld houten vloeren.

Retoucheren gezicht

Heeft iemand het echter over het retoucheren van het gezicht? Dan bedoelt men bijna altijd het bewerken van een gezicht op een foto in het fotobewerkingsprogramma Photoshop. Wat veel gebeurt in bijvoorbeeld modefotografie is daarbij dat pukkels, haartjes etc. worden weggewerkt in Photoshop.

Vind er in de fotografie veel retouchering plaats? Dat hangt verschilt per situatie. Bepaalde professionele fotografen zorgen er vooraf al voor, dat er weinig retouchering achteraf plaats hoeft te vinden. Zij hebben met de juiste belichting en setting ook al veel ondervangen. Er zijn ook fotografen die juist in de nabewerking helemaal losgaan. Sommige soorten van fotografie vragen ook om meer nabewerking.

Foto aanpassen

Wat er qua retouchering, oftewel met de foto aanpassen, vaak plaats vindt? Denk daarbij dan aan bijvoorbeeld een filter over de foto. De fotograaf kan bijvoorbeeld de foto aanpassen met een sepiafilter zijn, maar het kan ook een minder opvallend filter zijn. Verder worden kleine oneffenheden ‘weggepoetst’. En verder zie je dat er bij het foto aanpassen, een uitsnede van de foto wordt gemaakt, om het perfecte plaatje te krijgen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Recreatie & Sport
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: