Betekenis van Jupiler Pro League

Wanneer je geen voetbalkenner bent, zal de aanduiding Jupiler Pro League wellicht ergens vaag een belletje doen rinkelen, maar misschien heb je geen idee wat dit precies inhoudt. Voor doorgewinterde sportfanaten is het een term die geen geheimen kent. De Jupiler Pro League is de hoogste klasse in het profvoetbal in België. De naam ervan is opgebouwd uit de naam van de hoofdsponsor (Jupiler) en de naam van de organisator (Pro League).

Sinds 1972

Vijftien Belgische clubs in het profvoetbal verenigden zich in 1972. Dit samenwerkingsverband was de voorloper van de Liga Beroepsvoetbal, die in 1974 werd opgericht. Na verloop van tijd werd de naam omgedoopt tot Pro League en die naam wordt nog altijd gehanteerd. Het is in feite de Belgische tegenhanger van de Eredivisie zoals Nederland die kent in het betaald voetbal. Sinds de hervorming van de organisatie in 2009 telt de Jupiler Pro League zestien voetbalclubs.

Belgisch biermerk

Het Belgische pilsbier Jupiler is al jaren sponsor van de Pro League. Dit bier vindt zijn oorsprong in het plaatsje Jupille-sur-Meuse, hetgeen ook de merknaam verklaart. Het is met afstand het bekendste biermerk van België, met een marktaandeel van meer dan vijftig procent. Overigens was de bierbrouwer ook gedurende enige tijd sponsor van de Nederlandse eerste divisie, die destijds ook Jupiler League werd genoemd. Door de aanpassing van de organisatie in België en het wijzigen van de naam naar Jupiler Pro League kwam toen een einde aan de spraakverwarring over die twee competities.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *