Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een wazige achtergrond

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een wazige achtergrond maken met fotografie is iets wat veel mensen graag willen zien. Maar wat is het eigenlijk en hoe maak je het? Dit effect genaamd bokeh wordt al jaren gebruikt in de fotografie wereld zowel op slechte als goede manieren. De term is afgeleid van boke, een Japans woord dat onscherpte betekent. Een onscherp beeld met een wazige achtergrond ontstaat dus wanneer je aan de voorkant scherpte creëert en aan de achterkant dit juist niet aanwezig is. Dit effect kan je zowel maken op je telefoon als op een simpele camera.

Wazige foto maken

Wanneer je een foto maakt wil je natuurlijk dat de focus gaat naar het object. Dit is ook precies wat een wazige achtergrond doet. Je creëert een achtergrond die niet interessant is waardoor de focus juist op de voorgrond komt te staan. Met bokeh kan je het heel interessant maken door lichten op de achtergrond te zetten. Door deze lichtjes hier te plaatsen krijg je mooie rondjes die het bokeh effect maken. Vaak plaats je het object dat jij wil fotograferen op ooghoogte zodat alles interessanter lijkt. Daarna wordt er zowel in het donker als in het licht objecten aan de achterkant geplaatst die onscherp moeten zijn. Met een telefoon doe je dit door de focus op het belangrijkste object te plaatsen. Heb je een professionelere camera? Dan kan je de F-stop zo laag mogelijk cijfer geven. Hoe lager het cijfer, hoe mooier het effect! Probeer bijvoorbeeld eens F1.8 of F4.0 uit.

Bokeh met glinsteringen

Wanneer je bij de zee bent en de zon erg hoog is zie je de glinsteringen al in het water. Een prachtig gezicht dat goed gebruikt kan worden voor deze fotografie. Plaats je camera zowat op het water, gelijk aan de horizon. Daarna probeer je een foto te maken waar het water aan de voorkant scherp is. Als het goed is krijg je automatisch een wazige achtergrond. Op deze manier kan je simpel dit effect uitproberen. Geen water in de buurt? Probeer het dan eens in de avond met de lantaarnpalen of plaats wat kerstverlichting 1 meter achter het object wat je wil fotograferen. Er zijn vele mogelijkheden maar het beste is natuurlijk oefenen op iets wat stilstaat. Zo kan je ook rustig de instellingen wijzigen totdat je een wazige achtergrond hebt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Recreatie & Sport
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: