Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van discuswerpen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Discuswerpen is een atletiekdiscipline waarbij er met een lensvormige discus wordt gegooid. Deze discus weegt voor de mannen 2 kilogram en heeft een middenlijn van 220 millimeter, bij de vrouwen is dat 1 kilogram en 181 millimeter. Voor de junioren worden er allemaal andere gewichten gebruikt.

De techniek en geschiedenis van discuswerpen

Het discuswerpen heeft overeenkomsten met de andere sporten, die onder de worp categorie verdeeld zijn. Zo wordt ook hierbij eerst een aantal keer gedraaid, voordat de discus gegooid wordt. Dit om ervoor te zorgen dat het object zoveel mogelijk snelheid krijgt, zoals kogelstoters en -slingers dat ook doen. Vanaf het ontstaan van de sport wordt hierbij dezelfde techniek gebruikt. De werper begint met zijn rug naar de werprichting, waarna hij met een anderhalve draai weer richting het veld staat om dan de discus te kunnen gooien.

De oude Grieken
Deze techniek werd al gebruikt door de oude Grieken, blijkt uit een oud beeld dat gemaakt werd door beeldhouwer Myron van Eleutherae, die leefde rond 400 voor Christus. Het is daarmee ook een ontzettend oude sport. Het is al sinds bijvoorbeeld 1896 onderdeel van de Olympische Spelen voor mannen. Zo zijn er ook discussen gevonden die al minstens 2500 jaar oud zijn. Toen der tijd hadden ze nog een gewicht van ongeveer 4 kilogram en waren ze gemaakt van ijzer, steen, lood of brons.

De regels van het discuswerpen

Discuswerpers gooien de discus vanuit een witte cirkel op de grond, die een diameter heeft van 2,5 meter. Daaromheen zit een kooi, dit om ervoor te zorgen dat de discus maar één kant op kan gaan. De belangrijkste regel hierbij is dat de werpers met hun voeten binnen de cirkel moeten blijven. Het doel is dan om de discus zo ver mogelijk te gooien op het veld. hiervoor hebben ze bij internationaal evenementen drie kansen. Het wereldrecord bij de mannen ligt op 74,08 meter door Jürgen Schult, terwijl de verste worp tijdens de olympische spelen ‘maar’ 68,90 meter was door Daniel Stahl. Mocht je hierover vragen krijgen, zoals sport pubquiz vragen, dan weet je direct het antwoord!

Het aantal worpen bij discuswerpen

Bij de olympische spelen werkt een wedstrijd als volgt; De beste twaalf gaan naar de tweede ronde, waarin ze drie maal mogen gooien, hierbij telt de verste worp. Na deze ronde zijn er nog acht over, die nogmaals drie worpen hebben. Heb jij in die ronde de verste worp? Dan heb je de gouden medaille. Bij andere toernooien, zoals het World Athletics, mag er overigens zes keer gegooid worden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: