Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van belangrijke zeiltermen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Zeilen is praktisch, direct en vol actie. Snel denken en snelle reflexen zijn essentieel. En dat zie je terug in de taal die zeilers gebruiken! Zeil jargon is niet alleen belangrijk voor de veiligheid aan boord, maar versterkt ook het gevoel van kameraadschap tussen zeilers. Hieronder vind je de belangrijkste zeiltermen die je moet kennen om mee te praten en te navigeren als een pro.

Stuurboord

Stuurboord is rechts als je naar de voorkant van het schip kijkt. Dit is van vitaal belang om te weten, vooral als je snel instructies moet volgen.

Bakboord

Bakboord is links. ‘s Nachts helpen rode en groene lichten om dit te onthouden: rood voor bakboord en groen voor stuurboord.

Van boeg tot spiegel

De boeg is de puntige voorkant van het schip die de golven doorklieft; de spiegel is de achterkant.

Overstag gaan

Overstag gaan betekent de boeg door de wind draaien om van richting te veranderen. Het is een snelle, handige manier om te keren als de wind tegen zit.

Gijpen

Gijpen is het draaien van de achterkant door de wind, vaak bij sterkere wind. Het is een snelle en soms riskante manoeuvre.

Lij en loef

Loef is de kant van het schip die naar de wind toe gericht is; lij is de kant die van de wind af staat. Dit is cruciaal voor het optimaliseren van de zeilprestaties.

Zeilen met de wind

‘Aan de wind’ zeilen betekent zo dicht mogelijk tegen de wind in zeilen, terwijl ‘ruime wind’ zeilen inhoudt dat je met de wind schuin van achteren vaart, wat vaak sneller en comfortabeler is.

Deze termen zijn je sleutel tot goede communicatie op het water en zorgen ervoor dat je zowel de golven als de gesprekken kunt beheersen. Gebruik tijdens jouw volgende zeiltocht op het IJsselmeer deze termen als een echte pro. Of leer nog een heleboel extra termen met de ervaren schippers van Carpe Diem Sailing.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: