Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van atelier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Atelier: je hebt vast wel eens van dit chic klinkende woord gehoord. Maar wat betekent het precies en wanneer gebruik je het? Zoals je misschien al vermoedde is atelier een leenwoord uit het Frans. Het is dus een van origine Frans woord dat we in Nederland hebben overgenomen. De eerste tekenen van het gebruik van dit woord stammen al uit 1808. Een oud woord dus! Maar wat is een atelier?

Wat is een atelier?

De letterlijke betekenis van atelier is ‘werkplaats’. Een plek dus om te werken! Dat maakt niet elke werkplek een atelier. Een grote lopende band fabriek of administratiekantoor zijn geen ateliers, terwijl er wel degelijk gewerkt wordt. Doorgaans betreft het kleinere ruimtes waarin vakmanschap wordt beoefend. Denk bijvoorbeeld aan een werkplaats waar herstelwerkzaamheden worden verricht, of een studio waar een schilder zijn kunst maakt. Dit soort ruimtes worden doorgaans aangemerkt als atelier.

Voorbeeld van een atelier

Om een beter beeld te krijgen van wat een atelier precies is, hebben we een concreet voorbeeld opgezocht: The Watch Lab. Dit is een horloge reparatie atelier uit Nederland. Hier worden complexe uurwerken gerepareerd met de hoogste zorg. Een groep aan gecertificeerde horlogemakers zorgt ervoor dat het uurwerk weer loopt als nooit tevoren. Ook kunnen ze onderhoud verrichten aan horloges die dat eens in de zoveel jaar nodig hebben. Het vakmanschap gecombineerd met het oog op herstel maakt dat The Watch Lab als atelier kan worden aangemerkt.

Een atelier aan huis

Een atelier is niet iets wat alleen gevestigd kan zijn in een indrukwekkend monumentaal pand. Sterker nog, ook thuis kun je gewoon een atelier hebben! Steeds meer mensen toveren hun schuur, garage, zolder of tuinhuisje om tot atelier. Hier kun je bijvoorbeeld creatieve hobby’s in uitoefenen zoals boetseren, schilderen of breien. Maar ook een kleine onderneming kun je vestigen in een atelier aan huis. Denk aan handgemaakte tassen of unieke accessoires voor in huis. Zolang er in de werkruimte met de hand wordt gewerkt aan het vervaardigen van mooie objecten, kun je het een atelier noemen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Recreatie & Sport
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: