Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van tannines

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Je kent het wel, je laat je adviseren door je tafelgenoot en pakt dezelfde wijn als hem of haar. Vervolgens heb je een drogere en wat wrangere smaak in je mond, dit zijn tannines. Heb je nu geen rode wijn pakket in huis, maar ben je toch benieuwd hoe tannines smaken. Het gevoel van een droge en wrange smaak is te vergelijken met het drinken van een koud kop thee. Om de smaak van tannines echt goed te ervaren, kan je ook een druivenpit kapot bijten.

Druiven zijn het beginsel van wijn

Natuurlijk begint het proces van wijn maken bij de druif. Er zijn enorm veel verschillende druiven in de wereld. Het is zelfs zo dat je dezelfde druivensoort, ergens anders op de wereld totaal anders wordt genoemd. Zo is de populairste rode druivensoort in de wereld de Shiraz, ook wel bekend als Syrah. De Shiraz komt meestal voor in warmere klimaten, zoals de Zuid-Australische regio’s Barossa, McLaren Vale en Adelaide Hills. Terwijl de Syrah zijn oorsprong kent in het Zuidoosten van Frankrijk, namelijk het Rhône-gebied. Dit is dus een voorbeeld van exact dezelfde druif, alleen hebben beide een andere naam door de grond waarop de druif gegroeid is. Als de druif rijp is voor oogsten worden deze vervolgens geperst.

Gisting en rijping van de wijn

Gisting is het proces waarbij gist wordt toegevoegd aan het druivensap. Vervolgens fermenteert de gist de suikers in het sap tot alcohol. Tijdens de gisting zijn temperatuur en duur van de gisting de belangrijkste smaak beïnvloeden voor de wijn. De rijping vindt plaats zodra de wijn volledig gegist is. Witte wijn wordt meestal na de gisting gebotteld en rode wijn rijpt in houten vaten voor extra smaak en complexiteit. Bij de vinificatie van rode wijn is het noodzakelijk om de kleur en de tannines, uit de schil te onttrekken en met het sap te mengen en te macereren. Bij dit proces stopt de natuurlijke ademhaling van de wijnstok (door gebrek aan zuurstof) en vindt er het proces van zelfvertering plaats. Door deze techniek kunnen de tannines zich beter ontwikkelen. Tevens zijn er ook mousserende wijnen die een ander proces doorlopen.

pexels mark stebnicki 8287370

Botteling van de wijn

Zodra het gisting en rijpingsproces is afgerond, begint het bottelingsproces van de wijn. Dit is de laatste stap bij het maken van wijn. Na het bottelen kan de wijn direct verkocht worden. Dit zijn alle processen die de fles Matsu rode wijn heeft doorlopen, voordat het bij jou op tafel staat.

Hoe neutraliseer je tannines in rode wijn?

De directe tegenhanger van tannines is vet. Vet helpt de tannines te verzachten waardoor het mondgevoel minder opdringerig is. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en die goed passen bij rode wijn met veel tannines zijn, roodvlees, gevogelte, vette vis en kaas. Als je geen liefhebber bent van voedingsmiddelen met een hoog vet gehalte, dan kun je ervoor kiezen op andere voedingsmiddelen te combineren om zo de tannines te kunnen neutraliseren. Zure voedingsmiddelen zoals, citroen, maar ook zeezout of suiker kunnen voedingsmiddelen zijn die tannines goed weten te neutraliseren.

Hoe combineer je wijn met eten op basis van tanninestructuur?

Te veel tannines kunnen een wijn bitter en onaangenaam maken. Door voedsel te kiezen dat rijk is aan vet, zuur, zout of zoet, kun je de tannines verzachten en de wijn in balans brengen. De tanninestructuur is te verdelen in 3 categorieën. Druivensoorten met weinig tannines zoals, Pinot noir, Gamay en Beaujolais. Middelzware tannines in druivensoorten zoals, Merlot, Sangiovese en Zinfandel en voor de categorie veel tannines, kan je de druivensoorten Cabernet sauvignon, Cabernet franc en Syrah uitproberen.

Drink de wijn die jij lekker vindt

Uiteindelijk is het belangrijk om te experimenteren om zo te bepalen wat je lekker vindt. Er zijn geen harde regels als het gaat om het combineren van wijn met eten. Probeer verschillende combinaties en ontdek zelf wat je het lekkerst vindt.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: