Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een mousserende wijn

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Ben jij een wijnliefhebber? Dan weet je ongetwijfeld wat voor verschillende soorten wijnen er zijn. Naast rood, wit en Rose, heb je ook nog andere benamingen die verschillende wijnsoorten kunnen duiden. In wijnkasten kun je de soorten wijn het beste bewaren op de juiste temperaturen. Hieronder meer informatie over de betekenis van mousserende wijn(en). 

Wat is mousserende wijn?

In een mousserende wijn zit koolzuur. Veel mensen noemen een mousserende witte wijn daardoor ook wel champagne, maar dat is niet juist. Een mousserende wijn wordt gemaakt door koolzuurgas te gebruiken tijdens het gistingsproces. Je kan op drie manieren een mousserende wijn maken.

Methode traditionelle

Deze mousserende wijn ontstaat door gisting op de fles.

Methode Charmat

Bij de methode ontstaat de mousserende wijn door gisting op de tank. 

Methode gazéfié

Door koolzuur toe te voegen aan normale witte wijn, ontstaat er ook een mousserende wijn tijdens de Methode gazéfié.

Bij de traditionele bereidingswijze wordt er eerst een basiswijn geproduceerd zonder bubbels. Vervolgens wordt hier een mengsel aan toegevoegd van opgeloste rietsuiker, citroenzuur en gist. Dan wordt er een kurk op gedraaid en begint het mengsel voor de tweede keer te gisten. Door dit proces ontstaat er extra bezinksel, maar door de flessen met de hals naar beneden in een rek te leggen en de fles regelmatig een kwartslag te draaien, blijft het bezinksel in de hals. Dan wordt de fles bevroren en het bezinksel eruit gehaald.

Elk land heeft een andere benaming voor mousserende wijn. In Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland kun je de betekenis van de wijnen hieronder vinden. 

Frankrijk

De Crémant is de benaming voor de mousserende wijn uit Frankrijk. Deze komt uit streken zoals uit de Elzas, Loire of de Bourgogne.

Italië

In Italië noem je mousserende wijn ‘spumante’ ofwel prosecco. De beste prosecco’s komen uit de regio van Treviso, die voldoen aan het hoogste kwaliteitslabel. 

Spanje

Cava kent iedereen wel. Deze mousserende wijn komt uit Spanje, uit streken zoals Arragon of de Rioja.

Duitsland

De Riesling druif zorgt voor heerlijke ‘sekt’, oftewel de benaming voor mousserende wijn in Duitsland. Deze wijn is kwalitatief hoogwaardig te noemen. 

Per land is er dus wel een specifieke benaming te vinden voor mousserende wijnen. Als je je wijn (uit welk land dan ook) lekker koel wilt serveren, kun je eens nadenken over de aanschaf van wijnkoelers. Kijk online eens rond over de wijnkoeler die je mooi en praktisch vindt. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Eten & Drinken
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: