Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van steigerrecht

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(1)

Wanneer je gaat verbouwen krijg je met heel veel termen te maken. Je zult vast woorden horen waarvan je niet eens wist dat ze bestaan. Steigerrecht ook wel bekend als ladderrecht is zo’n term waarvan eigenlijk niemand weet wat het betekend.

Wat is steigerrecht?

Het steigerrecht is het recht om een ladder of een steiger op het terrein van de buren te plaatsen als dit noodzakelijk is voor het verrichten van werkzaamheden. Het steigerrecht is een bepaling uit het burenrecht. Het steigerrecht geldt niet alleen voor steigers en ladders, maar ook voor bouwliften en andere materialen. Het recht is van toepassing op alle voorkomende werkzaamheden van het perceel. Niet alleen op woning, maar ook je tuin, loods of garage vallen hieronder. Het onroerend goed dus.

Gebruik maken van het steigerrecht

Wanneer je gebruik wil maken van het steigerrecht moet je aan vijf voorwaarden voldoen. Het gebruik van de grond moet tijdelijk zijn. Je bent je buren namelijk toch een soort van tot last. Ook moet je de hinder voor de buren zoveel mogelijk beperken.

Wanneer je gebruik wilt maken van het ladderrecht moet je de aard en de omvang van de werkzaamheden, de dagen en het tijdstip waarop je de werkzaamheden wilt uitvoeren, de duur van de werkzaamheden, de noodzaak van het gebruik en de wijze waarop u gebruik wilt maken van het perceel van de ander opnemen in de vereiste kennisgeving. Als je buren ermee akkoord gaan, moeten ze schadeloos worden gesteld.

Regel je zaken

Leg schriftelijk vast dat je buren akkoord gaan. Leg ook vast wat voor werkzaamheden er verricht gaan worden en hoelang deze gaan duren. Als je dit hebt gedaan kun je je buren vragen de brief voor akkoord terug te sturen. Je hebt dan zwart-op-wit toestemming.

Tijdens jouw verbouwing richt je misschien schade aan, aan het terrein van de buren. Geef in een brief of e-mail aan dat je bereidt bent om deze schade te betalen. Neem vooraf foto’s en filmopnames van hun terrein, zodat je niet op een later moment een discussie krijgt over de eventuele schade die jij toegebracht zou hebben.

Bij een verbouwing komt veel puin kijken. Zorg ervoor dat er geen puin op het terrein van je buren blijft liggen dat dat het puin afvoeren regelmatig gebeurd. Tijdens een verbouwing is het handig op met een container puin afvoeren te regelen.

Steigerrecht geweigerd

Houd er rekening mee dat je buren op grond van evenwichtige redenen het ladderrecht mogen weigeren of uitstellen. De evenwichtige redenen verschillen per geval. De recht kan oordelen of de redenen evenwichtig zijn of niet. Ook kan hij de buurman verplichten dat jij van zijn stuk grond gebruik mag maken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Juridisch
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: