Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van kwaliteitsborging

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Kwaliteitsborging is het proces om de kwaliteit van producten en diensten te waarborgen. Het betekent dat bedrijven geplande en systematische acties ondernemen om ervoor te zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan de gewenste kwaliteitseisen.

Belangrijke elementen van een kwaliteitsborgingsprogramma

Een kwaliteitsborgingsprogramma is belangrijk om ervoor te zorgen dat een organisatie producten of diensten van hoge kwaliteit levert. Zo’n programma heeft verschillende elementen die bijdragen aan het waarborgen van de kwaliteit.

Ten eerste is er een goed en duidelijk kwaliteitsbeleid nodig. Hierin staat beschreven welke doelen de organisatie heeft op het gebied van kwaliteit en hoe deze doelen behaald kunnen worden. Daarnaast is het noodzakelijk om procedures op te stellen voor kwaliteitscontrole. Hiermee kan de kwaliteit van de producten of diensten worden gecontroleerd en eventuele afwijkingen worden opgespoord.

Ook is er training en opleiding nodig voor medewerkers om hen bewust te maken van de kwaliteitsstandaarden en hen de nodige vaardigheden te bieden om deze normen na te streven. Ook moeten er regelmatige audits worden uitgevoerd om te controleren of de kwaliteitsstandaarden nog steeds worden gehandhaafd en waar nodig te verbeteren.

Ten slotte is er een feedbacksysteem nodig om klachten en suggesties van klanten te verzamelen en te analyseren. Dit helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van de producten of diensten en het voldoen aan de verwachtingen van de klanten.

Wet van kwaliteitsborging

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een nieuwe wet die ervoor zorgt dat de bouw van gebouwen beter gecontroleerd wordt. De overheid wil ervoor zorgen dat gebouwen veiliger en energiezuiniger worden gebouwd en dat er minder bouwfouten en gebreken zijn. Vanaf 1 januari 2023 wordt de wet stapsgewijs ingevoerd. In het begin geldt de wet alleen voor eenvoudige bouwwerken zoals eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. Later geldt de wet ook voor andere bouwwerken.

De Wkb zorgt voor strenger toezicht op de bouw en een betere regeling voor wie er verantwoordelijk is als er gebreken zijn. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Als er gebreken zijn, dan is de aannemer verantwoordelijk om deze te repareren. Ook moeten aannemers klanten informeren over verzekeringen en kunnen klanten nog steeds 5% van het bouwbedrag parkeren bij de notaris. Gemeentes kunnen de bouw stilleggen als er problemen zijn. De Wkb is bedoeld om de bouwkwaliteit te verbeteren en de kosten voor het herstellen van bouwfouten te verminderen.

Kwaliteitsborging versus kwaliteitscontrole

Kwaliteitsborging en kwaliteitscontrole zijn beide belangrijk bij het waarborgen van de kwaliteit van producten of diensten. Kwaliteitsborging verwijst naar het proces van het ontwikkelen en implementeren van standaardprocedures en -systemen om de kwaliteit van producten of diensten te waarborgen. Dit omvat het identificeren van mogelijke problemen en het nemen van stappen om ze op te lossen voordat ze zich voordoen.

Kwaliteitscontrole daarentegen, richt zich op het testen van producten of diensten om te controleren of ze voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen. Dit omvat het nemen van steekproeven van producten en deze te testen op kwaliteit. Het doel is om problemen op te sporen en te corrigeren nadat ze zich hebben voorgedaan.

Lees ook: Betekenis van incompany

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: