Betekenis van neurofeedback

0
(0)

Het woord neurofeedback is waarschijnlijk een woord wat je niet vaak hoort en niet bekend is. Neurofeedback heeft te maken met het veranderen van de hersenactiviteit, gebaseerd op het lerende vermogen van het brein. Ons brein is gevoelig voor beloningen, dus als wij voor een bepaald gedrag beloond zullen worden blijven we dit gedrag vertonen. Deze vorm van leren wordt ook wel operante conditionering genoemd en is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontdekt. Sindsdien is er ook veel onderzoek gedaan naar deze manier van leren. Zo zijn mensen erachter gekomen dat het een effectieve behandeling is voor verschillende soorten psychische aandoeningen.

De werking van neurofeedback

Je kent neurofeedback zien als een soort fysiotherapie voor je brein. Je hersengolven worden binnen gewenste waardes getraind en dat wordt dan gedaan met straffen en belonen. Ook vind de training plaats met visuele en auditieve feedback. Deze feedback wordt dan meestal gegeven bij het kijken van een DVD of film. Er wordt tijdens een behandeling niks in je brein aangebracht of uitgehaald. Doormiddel van een EEG-capje wordt de hersenactiviteit geregistreerd. Veel mensen vinden het niet heel erg om deze trainingen te doen en zien het zelfs als een leuke activiteit. Doordat jouw brein door deze trainingen in balans wordt gebracht verdwijnen je klachten zonder dat je medicijnen nodig hebt. Bij Neurobics werken een heleboel specialisten die jou kunnen helpen met je psychische aandoening.

Wie kan gebruik maken van neurofeedback

Neurofeedback is geschikt voor kinderen en volwassenen ouder dan 5 jaar. Je zult als eerste een intake gesprek hebben waar een therapeut je klachten vaststelt. Aan de hand van je klachten wordt er gekeken welke behandelmethode het beste voor jou is. Het is wel belangrijk dat je in staat bent op je ogen open te houden en goed stil kunt zitten tijdens je neurofeedback behandeling van Neurobics. Ook wordt bij veel gebruik van medicijnen het afgeraden om gebruik te maken van neurofeedback. Omdat medicatie ook effect kan hebben op je hersenactiviteit. Als je alsnog neurofeedback wilt volgen met veel medicatie wordt er gezorgd voor een rustige opstart.

Voordelen van neurofeedback

Neurofeedback brengt veel voordelen met zich mee. De grootste is misschien wel dat je je eigen hersenen traint zonder medicatie. Je kunt je geheugen verbeteren en daardoor heb je weer een hoger prestatievermogen. Ook heeft je lichaam minder stress doordat je zorgt voor harmonisatie van de hersenen. Als je last hebt van angsten kun je deze patronen ook onderbreken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?