Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van bodemprocedure

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een bodemprocedure is een rechtelijke procedure waarin een meningsverschil tussen twee partijen wordt beslist. Een rechter geeft in het geval van een bodemprocedure een definitief oordeel. Dit oordeel heeft het gezag tussen de twee partijen.

Een bodemprocedure

Het grotendeel van alle rechtszaken zijn bodemprocedures, zo een bodemprocedure wordt gezien als de standaard. Een bodemprocedure kan worden ingeleid met een dagvaarding of een verzoekschrift. De meeste burgerlijke zaken worden ingeleid met een dagvaarding, dit is een officiële schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. Zo een dagvaarding is het eerste processtuk in een burgerlijke procedure of strafproces waar vermeldt staat waar de zaak om gaat en welke gronden er overtreden zijn. Verzoekprocedures gaan over het algemeen over zaken met betrekking tot personen- en familierecht zoals bijvoorbeeld erfrecht. Deze wordt in tegenstelling tot een dagvaarding eerst bij de rechtbank ingediend. Tijdens een bodemprocedure kunnen er getuigenverhoren plaatsvinden, deskundige worden ingeschakeld en kan een rechter een plaats of woning bezoeken. Bij grote geschillen, ook wel meningsverschillen worden tussenvonnissen gegeven, er wordt dan al een oordeel of instructie gegeven. Na een uitspraak kan er nog in hoger beroep worden gegaan, dan wordt er nog eens naar de zaak gekeken door een hogere rechter.

Een kort geding

Een kort geding is een procedure waarbij een zaak met spoed behandeld wordt. Het wordt dus, in tegenstelling tot een bodemprocedure, niet tot de bodem uitgezocht. Tijdens een kort geding is er alleen een schriftelijke dagvaarding waarbij op een zitting verweer wordt geleverd. Na dit verweer wordt er een voorlopige uitspraak gedaan, deze is geldig totdat er in een bodemprocedure een uitspraak wordt gedaan. Een kort geding wordt gehouden als het gaat om een veroordeling tot doen, geven of nalaten.

Een advocaat

Een advocaat is een rechtsgeleerde die in zo een bodemprocedure of kortgeding belangenbehartiger is voor één partij. Om hulp te krijgen van zo een advocaat zou je een advocaten kantoor in Eindhoven kunnen inschakelen. Zo’n advocaten kantoor in Eindhoven is een bureau waar je advocaten kunt inschakelen voor juridische dienstverlening. Een advocaat kan door zijn juridische kennis goed adviseren, bemiddelen onderhandelen in verschillende processen. Op die manier is dat kans groter dat de juridische belangen worden behartigd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: