Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van vendor lock in

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Veel bedrijven zullen het kennen: de vendor lock in. Vendor lock in wil zeggen dat je afhankelijk bent van een leverancier. Je kan dan niet zonder die leverancier of overstappen van leverancier zonder dat dat grote, vaak ook financiële gevolgen heeft. Vendor lock in kan bijvoorbeeld voorkomen bij het gebruik van een bepaalde software. Je moet als bedrijf dan verplicht software updates draaien omdat de software het anders niet meer doet. Dit is vendor lock in, je moet dan dus steeds opnieuw betalen bij het betreffende software bedrijf waar je mee samenwerkt. Zonder update ook geen software. Ook als jij als bedrijf niet van de vendor lock in af wil, maar het bedrijf wat deze vendor lock in levert ermee stopt heb je een probleem. Vaak zijn zulke bedrijven de enige in de markt die dit product of deze dienst leveren en is er geen andere concurrent van hen die precies hetzelfde levert.

 

Consument

Niet alleen voor bedrijven bestaat de vendor lock in. Ook jij als consument kent deze waarschijnlijk. Denk maar eens aan die ene cadeaukaart die je krijgt. Dat klinkt leuk, maar vaak mag je deze alleen maar in een bepaalde winkel inleveren. Je hebt hier te maken met een vendor lock in. Je kan de cadeaukaart vaak ook maar tussen bepaalde periodes inleveren, omdat deze daarna niet meer geldt.

 

Voorkomen

Een vendor lock in wordt dus voornamelijk een dienst van software bedrijven die zichzelf als leveranciers aanbieden aan andere bedrijven zonder dat deze dat direct doorhebben. Het is dus belangrijk om je hier als bedrijf in te verdiepen als je een nieuwe software wil aanschaffen. Om te voorkomen dat je volledig afhankelijk wordt van een leverancier kun je kijken of het bijvoorbeeld een optie is om open source software aan te schaffen. Als je niet onder een vendor lock uit kan dan kun je altijd kijken of je met software van meerdere leveranciers kan werken. Je hebt dan ook vendor lock ins, maar stel een leverancier stopt ermee dan heb je niet direct een mega groot probleem.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: