Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van een software licentie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Om te opereren als bedrijf, zul je met verschillende programma’s moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Word of Excel. Twee veelgebruikte software programma’s die universeel geaccepteerd worden en waarmee iedereen al een keer gewerkt zal hebben. Deze software programma’s worden gemaakt door andere bedrijven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat deze bedrijven iets willen verdienen op hun product. Ze hebben er namelijk veel tijd, geld en moeite in gestoken. Zodra jij als bedrijf verschillende van deze programma’s legaal wilt gebruiken, zul je software licenties moeten aanschaffen. Maar waarom is dit noodzakelijk en wat zijn de eventuele consequenties als je dit niet correct doet?

 

Wat verstaan we er precies onder?

Software licenties zijn de wettelijke vastlegging van eigendom en het gebruik van bepaalde software. De toestemming voor het gebruik van software moet worden geaccepteerd in het beschreven contract, opgesteld door de maker van de software. De licentie is er dus voor om het eigendom te beschermen. In de voorwaarden van het contract staat precies wat wél en wat niet toegestaan is. Vaak is het ook zo dat er meerdere licenties voor hetzelfde software programma zijn, gebaseerd op de verwachte gebruikers. Zo zal het duurder zijn als meerdere mensen er gebruik van willen maken, in tegenstelling tot maar 1 persoon.

 

Soorten software licenties

De rol van de gebruikers, net zoals de rechten en de prijs van de software licenties, wordt bepaald door de fabrikant van de software. Over het algemeen geldt wel; des te meer rechten een gebruiker heeft, des te duurder de licentie zal zijn. Dit verschil zie je vaak terug tussen basis-versies en ‘’pro’’-versies. Als je de gebruikersrollen voor een licentie zou willen onderscheiden, dan kan dat in de volgende categorieën: beheerder, gelimiteerde gebruiker en volledige gebruiker.

Beheerder

De licentie die een bedrijf wilt gaan gebruiken, wordt meestal aangeschaft door het hoofd van de afdeling die de bepaalde software zal gaan gebruiken. Soms is het ook gewoon de directeur van een bedrijf die alle licenties aanschaft. Dit zal dan de ‘beheerder’ worden van de licentie. Deze heeft de meeste rechten en kan de rechten van gebruikers onder hem/haar aanpassen. Ook kan de beheerder licenties activeren en deactiveren. Zo kan de beheerder zijn/haar werknemers een gelimiteerde of volledige gebruiker toewijzen.

Gelimiteerde gebruiker

Een gelimiteerde gebruiker heeft beperkte rechten. Vaak kunnen zij alleen data inzien en niet aanpassen. Vaak met de achterliggende gedachte dat bepaalde informatie te belangrijk is om door iedereen te laten aanpassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan omzetcijfers of werkinstructies.

Volledige gebruiker

Een volledige gebruiker heeft in principe dezelfde rechten als de beheerder, in het feit dat deze bestanden kan aanpassen. Ook zal een volledige gebruiker meer bestanden kunnen openen dan een gelimiteerde gebruiker. Het enige dat niet vaak niet kan is het toewijzen of afnemen van gebruikersrollen.

 

Boetes voor illegale software licenties

Let er als bedrijf op dat je altijd gebruik maakt van officiële software licenties. Het gebruik van illegaal gedownloade software kan voor hoge boetes zorgen. Dit kan aan het licht komen door de inspectie of door de fabrikant van de software zelf. Net zoals het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen online, is het gebruik van legale software licenties noodzakelijk. Zo voorkom je vervelende taferelen en boetes achteraf. Daarnaast wil je jouw goede naam behouden als bedrijf en dat kan alleen met legale acties.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: