Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van seksueel misbruik

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Seksueel misbruik wil zeggen dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden, waarbij leeftijds- of machtsverschil een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn een volwassene die seksueel grensoverschrijdend gedrag bij een kind toepast, of een leerling met een leerkracht. Wanneer seksueel misbruik bij een kind plaatsvind, heet dit ook wel kindermisbruik. De term die hiervoor ook wel gebruikt wordt, is het toepassen van ontuchtige handelingen.

Verschillende vormen

Er zijn meerde vormen van misbruik die binnen deze norm vallen, namelijk:
– Kinderprostitutie
– Kindermisbruik
– Onvrijwillige Incest
– Vrouwenbesnijdenis
– Pedoseksuele handelingen

Kinderprostitutie spreekt natuurlijk deels voor zichzelf. Bij dit soort seksueel misbruik worden kinderen gebruikt voor prostitutie. Of dit tegen hun wil is of niet, dit is te allen tijden een strafbaar feit.

Kindermisbruik wil zeggen dat kinderen op jonge leeftijd seksueel zijn misbruikt door volwassenen. Dit de ergste gevallen kan dit een vorm van incest zijn, waar het kind door zijn, of haar eigen vader/moeder wordt misbruikt. Een voorbeeld hiervan is Marianne Kimmel, die op hele jonge leeftijd door haar vader seksueel werd misbruikt.

Incest wil zeggen dat er een relatie is van seksuele aard tussen twee bloedverwanten. Ondanks dat dit de definitie is van incest, spreken we ook al van incest bij pleegouders. Incest is in Nederland niet verboden. Onvrijwillige seks, of seks met een minderjarige is wel strafbaar. Incest komt het vaakst voor tussen vader en dochter.

Vrouwenbesnijdenis wordt in veel landen gezien als grensoverschrijdend. In veel landen, denk bijvoorbeeld aan landen in Afrika, waar vrouwenbesnijdenis een vorm van de cultuur is. In de meeste Europese landen wordt dit gezien als iets strafbaars.

Pedoseskuele handelingen zijn handelingen door volwassenen die kinderen op intieme plekken aanraken, of zelfs seksuele handelingen hebben uitgevoerd.

Gevolgen

Mensen die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik, kampen daarna met mentale problemen. Ze voelen zich niet meer veilig, of vinden het daarna lastig tot onmogelijk om zich nog op seksueel gebied naar mensen open te stellen. Kinderen kunnen daarna last krijgen van woedeproblemen, of afstandelijkheid naar de wereld. Vrijwel iedereen blijft met blijvende schade rondlopen. Het is dus een ontzettends serieuze kwestie wanneer iemand misbruikt wordt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Juridisch
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: