Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van scheiding van tafel en bed

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Hoewel het vroeger juist een taboe was om te scheiden. Dit kwam hoofdzakelijk door geloofsovertuigingen die vroeger strenger werden opgevolgd. Volgens de meeste religies is scheiden verboden. Je belooft elkaar immers trouw in goede èn slechte tijden.

 

Echter, tegenwoordig gebeurt scheiden steeds meer. Religies worden minder streng gevolgd en men kiest tegenwoordig sneller voor eigen geluk. En als dit geluk individueel groter blijkt te zijn dan met een partner, dan wordt een scheiding aangevraagd.

 

Er bestaan twee vormen van scheiden: echtscheiding of scheiding van tafel en bed. Vroeger werd heel af en toe nog wel eens gekozen voor scheiding van tafel en bed. Tegenwoordig, wanneer er überhaupt nog partners trouwen, wordt er gekozen veer een echtelijke scheiding.

 

Echtscheiding

Een echtscheiding betekent dat je een einde maakt aan je relatie nadat je met je partner bent getrouwd. Bij een echtscheiding scheid je alles wat jullie delen. Dit betreft niet alleen de financiële zaken, maar ook: kinderen, goederen, sociaal leven, woning, hypotheek, huisdieren, vakanties, gewoontes, e.d.

 

Wanneer zowel jij als je partner ervoor kiezen een echtscheiding aan te gaan, dient er het een en ander te worden vastgelegd. In een echtscheidingsconvenant worden afspraken gemaakt over de verdeling van de inboedel en het geld, maar ook van jullie pensioen en de woning. Daarnaast dien je, wanneer jij en je ex-partner kinderen hebben onder de 18 jaar, een ouderschapsplan op te stellen.

 

Een echtscheidingsconvenant stel je op samen met een echtscheidingsadvocaat. De advocaat stuurt dit document naar de rechtbank ter goedkeuring. Wanneer de rechter het echtscheidingsconvenant goedkeurt, registreert een ambtenaar de scheiding in de burgerlijke stand. Vanaf dit moment is de scheiding officieel voor de wet.

 

Scheiding van tafel en bed

Een echtscheiding is de meest officiële variant van scheiding. Naast een echtscheiding bestaat er ook scheiding van tafel en bed. Scheiding van tafel en bed betekent dat je volgens de wet nog getrouwd blijft, maar alsnog uit elkaar gaat. Deze vorm van scheiding kwam vroeger, wegens de geloofsovertuigingen, vaker voor. Op deze manier was men geen zondaar in het geloof, omdat de scheiding niet officieel bij de wet werd doorgevoerd. Echter, de getrouwde leefden als gescheiden.

 

Bij een scheiding van tafel en bed dien je ongeveer hetzelfde te regelen als bij een echtscheiding. Ook al is het geen officiële scheiding, toch heb je ook hier een scheidingsadvocaat nodig. Mocht je op zoek zijn naar een scheidingsadvocaat in Den Haag, dan is het belangrijk om iemand te vinden die goed op de hoogte is van de juridische nuances van deze scheidingsvorm. De rechter zal, na indienden van een convenant, de scheiding goedkeuren als jullie relatie ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzame ontwrichting betekend in dit geval dat het huwelijk zo moeilijk is geworden, dat het niet langer mogelijk is om bij elkaar te blijven.

 

Ontbinding van het huwelijk

Na scheiding van tafel en bed kun je er alsnog voor kiezen om het huwelijk volledig te ontbinden. Hier zitten echter ook nog enkele regels aan verbonden. Scheiding van tafel en bed dient minimaal 3 jaar te zijn aangehouden. Pas dan mag een huwelijksontbinding worden aangevraagd.

 

Tegelijkertijd is het ook mogelijk weer bij elkaar te komen na scheiding van tafel en bed. Scheiding van tafel en bed kan namelijk ‘gemakkelijk’ worden beëindigd bij de rechtbank en dan zijn jij en je partner weer officieel getrouwd. Wanneer je na een echtscheiding toch ervoor kiest weer bij elkaar te komen, gaat dit minder soepel. In dit geval dien je volledig te hertrouwen.

Overweeg, samen met je partner, heel goed of jullie je huwelijk daadwerkelijk willen ontbinden. Wanneer er andere mogelijke oplossingen bestaan, zoals een pauze inlassen of het aangaan van relatietherapie, is het verstandig dit eerst te proberen. Wanneer jullie beiden ervan zijn overtuigd dat scheiden de beste oplossing is, beslis dan samen welke vorm het meest is geschikt!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: