Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Safety Data Sheets

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Een Safety Data Sheet oftewel een veiligheidsinformatieblad is een document waarin informatie staat over de risico’s van de gevaarlijke stof of medicament. Op dat document staat ook uitgeschreven hoe je op de meest veilige manier aan de slag gaat met deze producten.

De term veiligheidsinformatiebladen wordt specifiek gebruikt voor het Europees systeem. Het Europees systeem is in sommige onderdelen verschillend van het Amerikaans systeem dat Material Safety Data Sheet of MSDS genoemd wordt en van de chemische informatiebladen van de International Chemical Safety Card oftewel de ICSC.

Als jij een producent, importeur of verdeler bent van gevaarlijke stoffen of medicamenten dan moet je in het bezit zijn van de veiligheidsinformatiebladen die je dan levert aan de uiteindelijke gebruikers van die stof.

Software

Om het voor de producent, importeur of verdeler van de gevaarlijke stof of medicament te vergemakkelijken is er een special Safety Data Sheet Software uitgebracht. Via deze software is het gemakkelijk om de documenten te bekijken, ontvangen en door te sturen. Doordat de documenten in een systeem staan is het dus niet mogelijk om deze kwijt te geraken.

Inhoud van de Safety Data Sheet

Als je de Europese richtlijnen opvolgt dan bestaat een veiligheidsinformatieblad uit zestien rubrieken. De opbouw van de Amerikaanse Material Data Sheet verschilt met die van de Europese. Toch is de informatie die in beide documenten aangekaart moet worden gelijkaardig.

Enkele voorbeelden van de belangrijke zestien rubrieken waar je veiligheidsinformatieblad aan moet voldoen zijn: identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming, samenstelling en informatie over de bestanddelen en eerste-hulp-maatregelen, etc.

Belangrijk om te weten

Je moet op de hoogte zijn van welke gevaarlijke chemische agentia op de werkplek aanwezig zijn. Voor de gezondheid van de werknemers, de veiligheid en het milieu is het belangrijk om te weten welke risico’s eraan verbonden zijn. Ten slotte moet je attent zijn van de maatregelen die je zal moeten treffen voor de bescherming van de gezondheid, veiligheid en milieu op het werk.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook onze blog over cryptografie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: