Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van recessie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Het is crisis in de wereld, dit keer als gevolg van het coronavirus. Als er een crisis is, heeft dat vaak ook gevolg voor de economie in de samenleving. De economie kan niet altijd groeien. Bijna overal lees je nu het woord recessie. Er wordt gesproken over de mogelijk ergste recessie die in de moderne tijd heeft plaatsgevonden en er worden sombere beelden geschetst van de toekomst. Maar wat is een recessie nu eigenlijk, hoe begint die en hoe kan je daar als individu mee omgaan?

Recessie betekent letterlijk zoiets als teruggang of terugtrekken. Het wordt vooral gebruikt om aan te geven hoe het gaat met de economie in een land of bijvoorbeeld in de wereld. Er is een afspraak gemaakt dat als in een land of een gebied de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt er gesproken kan worden over een recessie.

Hoe begint een recessie?

Een recessie in een land als Nederland begint meestal al de burgers de hand op de knip gaan houden. De reden hiervan is vaak onzekerheid. Neem corona maar als voorbeeld. Plotseling weet niemand meer goed hoe het verder moet gaan. Geld uitgeven doe je dan pas na zorgvuldig overwegen. Dat kan door uitgaven uit te stellen of te zoeken naar de beste koop. Vergelijkingssites als Best Gekozen krijgen het druk, maar de meeste consumenten wachten liever nog even. Dat betekent dat bedrijven het moeilijk krijgen en soms moeten sluiten of tenminste personeel moeten ontslaan. Wat er momenteel in de horeca gebeurt is een voorbeeld. In ons land staan honderdduizenden banen op de tocht. Wie ontslagen wordt heeft weer minder te besteden en wie zijn baan behoudt wordt nog voorzichtiger. Morgen kan jij immers ook aan de beurt zijn. De recessie wordt daardoor dieper.

Hoe overleef jij een recessie?

In een recessie verandert er veel voor iedereen. Als je het geluk hebt om je baan te behouden zijn er een aantal zaken die je zou moeten overwegen om te doen.

1. Probeer extra inkomensbronnen te krijgen

Als de recessie dieper wordt is inkomen hetgeen waar het allemaal om draait. Misschien heb jij de luxe van een vakantiehuisje om te verhuren. Dat geldt ook voor een caravan, camper of andere zaken.

2. Wees voorzichtig met uitgeven

Al is de recessie juist ontstaan door te weinig uitgaven van consumenten, in deze tijd is niets zeker, ook jouw inkomen niet. Alle voorgaande recessies zijn voorbij gegaan, dan zal ook voor deze gelden en dan is zekerheid ideaal.

3. Investeren zonder lenen

Tijdens een recessie zullen ook woningen in waarde dalen, dat was zelfs de aanleiding voor de vorige diepe recessie: in de VS maar ook in ons land daalden de huizenprijzen fors. Als jij zonder te hoeven lenen in een (duurder) huis kan investeren, is dit de juiste tijd.

4. Focussen op je onderneming

Ben je ondernemer dan is het de tijd om je volledig te focussen op jouw onderneming. De concurrentie wordt moordend en je kan er niet meer op vertrouwen dat vaste klanten je trouw blijven. Dit is de tijd van innoveren en transpireren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: