Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van onroerende zaakbelasting

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Stel je gaat verhuizen, bijvoorbeeld naar Alkmaar, dan komt er veel op je af. Je moet een verhuisbedrijf in Alkmaar regelen, je moet je nieuwe adres doorgeven, gas-, water- en energieaansluiting moeten geregeld worden, je moet zorgen voor de juiste verzekeringen en je wilt ook graag dat zaken als internet en tv goed werken. Dit alles kan al best veel zijn, al helemaal wanneer er ook nog zaken bijkomen zoals gemeentebelastingen. Zo zijn er gemeentebelastingen die bij het verhuizen (deels) verrekend kunnen worden, zoals de rioolheffing, afvalstoffenheffing en de hondenbelasting. Daarnaast zijn er ook nog belastingen die je niet terugbetaald kunt krijgen, zoals de onroerende zaakbelasting. Maar wat houdt een onroerende zaakbelasting precies in?

Wat is een onroerende zaakbelasting?

Een onroerende zaakbelasting (OZB) is een belasting die geheven wordt op onroerende goederen, zoals huizen, grond en gebouwen. Deze belasting wordt geheven door de gemeente waarin het onroerend goed zich bevindt. Hoeveel onroerende zaakbelasting je moet betalen is afhankelijk van de waarde van je onroerend goed en de tarieven van de gemeente.

Twee soorten OZB

Voor de OZB kan er een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten belasting: de gebruikersbelasting en de waarde belasting. De gebruikersbelasting is een belasting die geheven wordt op basis van het gebruik van het onroerend goed, zoals de huur. De waarde belasting wordt bepaald aan de hand van de waarde van het onroerend goed, die berekend wordt aan de hand van de WOZ-waarde.

Waarom OZB betalen?

In Nederland is de onroerende zaakbelasting verplicht voor eigenaren van onroerende zaken en wordt door de gemeente geëind. De gemeente gebruikt de opbrengsten van de OZB om de kosten van verschillende gemeentelijke diensten, zoals het onderhouden van openbare wegen, straatverlichting en sport- en recreatiefaciliteiten, te dekken. Voor bepaalde groepen, zoals ouderen, gehandicapten en mensen met lage inkomens is het soms mogelijk om vrijstelling te krijgen van de OZB.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de OZB-tarieven in jouw gemeente. Om hier een goed idee van te kunnen krijgen is het daarnaast ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de waarde van jouw onroerend goed. Wanneer je vragen hebt over de OZB of wilt weten of je in aanmerking komt voor vrijstelling of kwijtschelding is het verstandig om contact op te nemen met jouw gemeente.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Precario belasting
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: