Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van belastingen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Belastingen zijn verplichte bijdragen die door een overheidsinstantie – lokaal, regionaal of nationaal – worden geheven van personen of ondernemingen. Belastinginkomsten financieren overheidsactiviteiten, waaronder openbare werken en diensten zoals wegen en scholen.

In de economie worden belastingen geheven op degene die de last van de belasting betaalt, of dit nu de entiteit is die wordt belast, zoals een bedrijf, of de eindverbruikers van de goederen van het bedrijf. Vanuit boekhoudkundig oogpunt zijn er verschillende belastingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals loonbelasting, BTW, succesiebelasting, vermogensheffingen en meer.

Belastingen begrijpen

Om openbare werken en diensten te financieren – en om de infrastructuur in een land op te bouwen en te onderhouden – belast een regering gewoonlijk haar individuele en bedrijfsinwoners. De geïnde belasting wordt gebruikt voor de verbetering van de economie en iedereen die daarin leeft.

In Nederland en veel andere landen in de wereld wordt inkomstenbelasting geheven op een vorm van geld dat een belastingbetaler ontvangt. Het kan gaan om inkomen uit salaris, vermogenswinsten uit beleggingen, dividenden of rente die als extra inkomen worden ontvangen, betalingen voor goederen en diensten, enzovoort.

Belastinginkomsten worden gebruikt voor openbare diensten en de werking van de overheid. Naarmate de grote babyboomgeneratie ouder werd, heeft sociale zekerheid  een steeds groter aandeel opgeëist van de totale uitgaven aan belastinginkomsten.

Verplichting tot betalen, ontwijken en ontduiken

Een belasting houdt in dat een percentage van het inkomen of het geld van de belastingbetaler wordt ingehouden en afgedragen aan de overheid. Het betalen van belastingen tegen de door de overheid geheven tarieven is verplicht, en belastingontduiking – het opzettelijk niet betalen van de volledige belastingverplichting – is strafbaar. (Aan de andere kant is belastingontduiking, d.w.z. het nemen van maatregelen om de verschuldigde belasting te verminderen en het inkomen na belasting te maximaliseren, volkomen legaal).

Belastingdienst

De meeste regeringen maken gebruik van een agentschap of departement om belastingen te innen. Bij ons heet die organisatie, heel toepasselijk de Belastingdienst. Elk jaar of als je ondernemer bent vaker, dien je belastingaangifte te doen. Dat is bij de wet verplicht en doe je dat niet op tijd dan krijg je een boete of loop je toeslagen mis. Nu kan het zijn dat je vragen hebt die je wilt stellen aan de Belastingdienst, maar niet goed weet bij welke afdeling je terecht moet. Dan biedt de informatie op Telefoonnummer Bellen uitkomst. Zij leggen je uit wat je moet weten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: