Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van klein chemisch afval

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval van spaarlampen van spaarlampen tot aan batterijen. Het is belangrijk dat klein chemisch afval altijd op de juiste manier wordt ingeleverd. Lees in deze blog alles over klein chemisch afval.

batterij

Voorbeelden van klein chemisch afval

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van klein chemisch afval:

 • Batterijen
 • Chloor, spiritus, en petroleum
 • Spaarlampen
 • Lampenolie
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Spuitbussen
 • aceton en cosmetica
 • Medicijnen
 • Verf
 • Zoutzuur
 • Accu’s
 • Koelvloeistof

 

Hoe moet je klein chemisch afval inleveren?

Het inleveren van chemisch afval gebeurd anders als bij puinafval. Een groot deel van de schadelijke stoffen in klein chemisch afval wordt hergebruikt. Het is daarom erg belangrijk dat je dit soort afval gescheiden inlevert. Zo kan het op de juiste manier verwerkt worden. Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling op een speciale manier verbrand of gestort. Dit is zodat het geen schade toebrengt aan het milieu.

 

Als klein chemisch afval bij het restafval terechtkomt, kan het verschillende problemen geven. Sommige stoffen vervuilen de lucht, bodem of het grondwater. Ook kan het gevaarlijk zijn voor de vuilnis ophalers. Klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente. Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kun je inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Medicijnen kun je inleveren bij de apotheek waar je ze gehaald hebt.

opladers

Wat gebeurt er met kca?

Uit een deel van het kca worden grondstoffen gehaald die recycled kunnen worden. Kca dat niet gerecycled kan worden, gaat naar speciale verbrandingsovens. Op zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd. De reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen. Vet en olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Ook worden tl-lampen en spaarlampen opnieuw gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe lampen.

 

Wegbrengen van KCA-producten

Bij grote hoeveelheden klein chemisch afval kun je het beste een container huren. Bedrijven die containers verhuren kun je elke stad wel vinden. Vergelijk bijvoorbeeld bedrijven met prijzen en recensies. Heb je een grote hoeveelheid aan KCA-producten? Dan kun je het klein chemisch afval ook inleveren bij een afval brengstation. Wil je juist af van je puinafval en wil je een puinafval container huren? Dat kan hier!

In de gemeente wordt eens in de zoveel tijd klein chemisch afval milieuboxen rondgebracht. Deze boxen mag je niet zomaar aan straat zetten. Als je je milieubox wil laten ophalen door de gemeente, dien je online een afspraak te maken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: