Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Internationaal Privaatrecht

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is Internationaal Privaatrecht?

Elke staat heeft zijn eigen burgerlijk recht en zijn eigen rechterlijke macht. In een wereld met ongeveer 195 staten doet dit in internationale zaken vragen rijzen. Welk van deze wetten is van toepassing op een bepaalde internationale rechtsbetrekking, zoals een internationale koopovereenkomst of een internationaal huwelijk? Welke rechtbank is bevoegd om uitspraak te doen in een bepaald internationaal geschil? Wat is de waarde van een rechterlijke beslissing in het buitenland? Dit zijn vragen van internationaal privaatrecht (IPR).

Internationaal Privaat en Publiek Recht

Traditioneel worden internationaal publiekrecht en internationaal privaatrecht beschouwd als twee afzonderlijke soorten recht; het eerste regelt de internationale betrekkingen tussen staten en het tweede die tussen particulieren. Op grond van hun werkterrein worden de twee soorten, internationaal publiekrecht en internationaal privaatrecht, vaak geacht op mondiaal niveau een rol te spelen bij de ontwikkeling van de internationale gemeenschap.

Het internationaal publiekrecht, of de “rule of nations”, wordt historisch gedefinieerd als het rechtsstelsel dat diplomatieke zaken regelt. Dit stelsel is dus alleen van toepassing op regeringen, en algemene buitenlandse organisaties. De nadruk ligt op de totstandbrenging van een rechtsorde op brede schaal en een basisminimum.

Internationaal privaatrecht, of wetsconflict daarentegen, is een kader dat de verschillende wetten van verschillende landen combineert. Het behandelt de kwestie van de toepasselijkheid van internationale of nationale wetten voor de nationale rechtbanken.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: