Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van energielabels

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een energielabel verteld ons hoe energiezuinig een woning, apparaat of auto is. Er bestaat niet 1 energielabel om alle 3 de categorieën mee te voorzien. Er worden speciale afwegingen gemaakt per categorie welk energielabel een product, woning of auto krijgt. Hieronder nemen wij een kijkje naar de reden waarom het belangrijk is om een goed energielabel te hebben en welke onderscheidingen gemaakt worden tussen de verschillende categorieën.

Belang van een goed energielabel

Het hebben van een goed energielabel is van groot belang bij je huis, auto en apparaten. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig iets is. Het label gaat van A++++ tot aan G. Hierbij is A++++ het zuinigst, of zelfs energieleverend en heeft G een zeer hoog energieverbruik. Bij een auto werkt het net iets anders. Een auto krijgt een energielabel aan de hand van de uitstootgassen die hij uitstoot. Zo hebben elektrische auto’s het zuinigste energielabel en oudere dieselauto’s het laagste energielabel.

Woningen en apparaten met een goed energielabel hebben een stuk lager energieverbruik dan wanneer ze dat niet hebben. Hierdoor kun je veel besparen op energiekosten als je investeert in een apparaat of woning met een goed energielabel. Energielabels op apparaten worden geplaatst door de fabrikant aan de hand van het aantal kW dat benodigd is om een bepaalde handeling uit te voeren. Energielabels voor woningen worden uitgegeven door partijen zoals Energielabel Mertens. Zij beoordelen de woning op verschillende punten en bepalen hieruit welk energielabel jouw woning verdient.

Ook voor auto’s is het belangrijk om een zuinig energielabel te krijgen. Steeds vaker mogen auto’s onder een bepaald energielabel niet meer in een gedeelte van de stad komen, of komen ze soms de stad helemaal niet meer in. Dit doen ze om de co2 uitstoot in de steden te verminderen. Om auto’s zo energiezuinig te maken zijn autofabrikanten bezig met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Auto’s die ontwikkeld worden en nog rijden op benzine, worden meestal in een hybride versie uitgebracht. Echter worden auto’s die volledig rijden op benzine ook zo zuinig mogelijk gemaakt. Motoren worden ontwikkeld om de uitstoot van de schadelijke stoffen terug te dringen.

Conclusie

Als we kijken naar de toekomst van de aarde, is het belangrijk om ons bewust te maken van het kiezen voor energiezuinige producten. Of dit nou aankomt op de keuze tussen apparaten, auto’s of woningen, het kiezen voor energiezuinige producten is van belang voor de toekomst van onze planeet.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: