Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van groene stroom

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, vooral wanneer je op het punt staan om over te stappen naar een andere energieleverancier, dan is de kans vrij groot dat je tijdens het online overstappen energie de keuze krijgt uit verschillende leveranciers die ook groene stroom leveren, maar wat is groene stroom nu eigenlijk en hoe wordt het gewonnen? Het antwoord op deze vraag is een stuk complexer dan je aanvankelijk zult denken. Daarom proberen we het je in dit artikel zo goed en duidelijk mogelijk uit te leggen. Dus wil jij weten wat groene stroom is, lees dan dit artikel goed een aandachtig door.

Wat is groene stroom?

Wanneer we het hebben over groene stroom, dan hebben we het over elektriciteit dat op een duurzame manier is gewonnen, zoals bijvoorbeeld uit zonnepanelen of windmolens. Deze bronnen zijn namelijk onuitputtelijk en geraken daarom dus ook nooit op. De belangrijkste reden waarom groene stroom wordt opgewekt, is om de uitstoot van CO2 tot het minimum te reduceren. Je kunt je voorstellen dat er voor het opwekken van stroom via zonnepanelen natuurlijk geen CO2 uitstoot nodig is. Wel is het goed te weten dat we het dan hebben over groene stroom en dus niet over groene energie. Gas is logischerwijs een heel ander verhaal en kan niet middels zonnepanelen of een windmolen worden opgewekt.

Hoe groen is de stroom daadwerkelijk?

Op het moment dat een energieleverancier pretendeert groene stroom te leveren, dan wil dit nog niet zeggen dat ze het ook zelf opwekken. Deze stroom kan namelijk ook worden ingekocht bij andere partijen uit zowel binnen- als buitenland. Om ervoor te zorgen dat de consument ook daadwerkelijk verzekerd is van groene stroom, wordt er gewerkt met speciale certificaten. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je groene stroom krijgt en dus een bijdragen levert aan een schoner milieu en een verlaagde uitstoot van CO2 als het gaat om je eigen woning.

Krijg ik groene stroom?

Het is natuurlijk onmogelijk om daadwerkelijk groene stroom af te sturen naar een bepaald huis. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer jij wel een leverancier hebt die groen is en de buurman niet, er geen splitsing kan worden gemaakt bij de voordeur. Het is daarom dus ook goed om te weten dat je niet alleen groene stroom krijgt wanneer je stroom gebruikt in huis. Alles komt namelijk samen op het elektriciteitsnet, waardoor het heel goed kan zijn dat je dus ook een deel stroom krijgt dat door middel van fossiele brandstoffen is opgewekt. Wil je volledig groen zijn, dan is het laten plaatsen van zonnepanelen dus een goede optie.

Welke voordelen heeft groene stroom?

Het belangrijkste voordeel van groene stroom is natuurlijk het  verminderen van de uitstoot van CO2. Dat zorgt er dus ook voor dat het milieu minder wordt belast, dan wanneer er grijze energie wordt gebruikt. Bij grijze energie wordt er namelijk wel gebruik gemaakt fossiele brandstoffen om stroom op te wekken en dit is natuurlijk wel belastend voor het milieu. Kies dus voor energieneutraal, zodat je bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: