Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Energieneutraal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je hoort het woord steeds vaker en dat gaat de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen: energieneutraal. Je kunt je wellicht een beeld bij het woord vormen, maar wat betekent het nou concreet? Wij zochten het voor je uit.

Het komt er op neer dat als je over energieneutraal spreekt, je het over het algemeen hebt over een gebouw. Dit kan je woning zijn maar ook een bedrijfspand. Het energieverbruik moet dan aan het einde van het jaar op 0 uitkomen, wat betekent dat je evenveel energie opwekt als verbruikt.

Verschil tussen klimaatneutraal, co2 neutraal en energieneutraal

De termen energieneutraal en co2 neutraal lijken in eerste instantie op hetzelfde te duiden maar toch is dat niet helemaal waar. Wanneer je spreekt over Co2 neutraal, gaat het over koolstofdioxide, beter bekend als ‘broeikasgas’. Gebouwen kunnen hier wel onder vallen, maar het gaat om veel meer. Denk aan productieprocessen en auto’s. Je bent Co2 neutraal als de betreffende dingen geen negatief effect hebben op het milieu. In dat geval moeten de opgenomen en uitgestoten koolstofdioxide in hoeveelheid in balans zijn. Een energieneutraal huis is dus ook vaak klimaatneutraal.

Hoe maak je je huis energieneutraal?

Overweeg je zelf om je huis energieneutraal te maken? Dan moet je natuurlijk precies weten wat je wel en niet moet doen. Je kunt ook overwegen om een volledig nieuw en energieneutraal huis te bouwen. In dat geval kun je denken aan een goede isolatie. Hierdoor blijft het in de winter warmer en hoeft de verwarming minder snel aan. Daarnaast kun je denken aan een slimmen vloerverwarming. Wanneer je warm water laat afvoeren en hergebruikt bij de vloerverwarming, zal dat een hoop kosten schelen. Wat tegenwoordig ook niet mag ontbreken zijn zonnepanelen en dubbele of driedubbele beglazing.

Letten op je energieverbruik

Behalve deze investeringen kun je ook op kleinere schaal gaan letten op je energieverbruik. Houd bijvoorbeeld de deuren gesloten, want zo houd je de warmte in huis. Vergeet ook niet om de thermostaat lager te zetten wanneer je overdag niet thuis bent of wanneer je ’s avonds gaat slapen. Check ook je CV ketel en zet daar de temperatuur lager en kijk of je op gas kunt besparen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: