Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een Michelinster

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het hebben van een Michelinster is een enorme eer en goede publiciteit voor een restaurant. Een Michelinster toont de onderscheiding tussen restaurants aan met een goede tot een zeer goede keuken. De bediening wordt hierin ook meegenomen als een belangrijke criteria. De Michelinster heeft overigens niet de vorm van een ster, maar van een zesbladige bloem.

Geschiedenis

Het ontstaan van de Michelinster begon in Frankrijk, waar chauffeurs de opdracht kregen om Frankrijk te ontdekken en gestimuleerd werden om Michelin-banden te kopen. Michelin creëerde een rode gids. Deze was gratis tot 1920, daarna ging het de deur uit voor zeven franc per stuk. Het rode gidsje was voornamelijk voorzien van hotels en restaurants. Het beoordelingssysteem van de sterren werd pas in het leven geroepen in 1931. Deze Michelingidsen zijn tegenwoord in 30 landen op drie continenten beschikbaar.

Beoordeling

Een restaurant kan maximaal  3 Michelinsterren verdienen. Alleen de allerbeste restaurants komen voor deze sterren in aanraking. Een expert op het gebied van eten en drinken zal anoniem in het restaurant gaan eten. Er wordt dus niet van tevoren aangegeven wanneer een restaurant in aanraking komt voor een Michelinster.
Een restaurant krijgt één Michelinster wanneer het restaurant ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’ is.
Een restaurant ontvangt twee sterren wanneer het restaurant ‘een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is’
Drie sterren wil zeggen dat het restaurant ‘een uitzonderlijke keuken is die een reis waard is’

Een bijzonder weetje binnen de wereld van Michelinsterren is dat in Bangkok een Michelinster is gegeven aan een streetfood restaurant, waar het eten blijkbaar ontzettend goed is. Zelf is de vrouw na het ontvangen van de Michelinster zo ontzettend druk geworden dat ze het liefst de ster weer zou willen inleveren.

Ophef

Er is van meerdere kanten ophef geweest over het krijgen van een Michelinster. Zo schreef een Michelin-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck een memoires over de Michelinster. Hij haalde hier onder andere uit naar de organisatie zelf. Er zou volgens hem met fouten getallen gewerkt worden. Hij vertelt in zijn memoires dat wanneer de verkoop van de rode gids afnam er ook beweging kwam binnen het krijgen en innemen van Michelinsterren. Het creëren van opwinding door sterren erbij te geven of sterren bij restaurants eraf te halen was een verkooptruc.

Michelinsterren brengen een indrukwekkende status met zich mee, maar zijn niet voor iedereen weggelegd. Bij het eten bij een restaurant met een Michelinster betaal je ook vaak voor de naam. Zo zijn de porties vaak kleiner en een stuk prijziger. Dus je kan bij wijze van spreken beter bij El Gaucho gaan eten in Rotterdam, waar het eten betaalbaar is en de porties een stuk groter zijn, dan een restaurant waar de status net zo hoog is als je rekening.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Eten & Drinken
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: