Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van dropshipping

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Het aantal webshops in Nederland zit al een paar jaar in de lift. Een groot deel van die online winkels doet aan dropshipping. Maar: wat is dropshipping precies en hoe werkt het? En wat zijn de vele voordelen van dropshipping? We zochten het voor je uit.

Wat is dropshipping precies?

Dropshipping is een manier van e-commerce waarbij je als winkelier een webshop hebt, maar niet beschikt over een magazijn vol producten die je verkoopt. Zodra een klant een item uit je webwinkel als dropshipper aanschaft dan koopt hij het direct bij de groothandel of de leverancier van dat item. Dat betekent dus dat de winkelier die aan dropshipping doet zo’n product waarschijnlijk nooit in handen heeft gehad. Hij of zij werkt samen met de groothandel en/of leverancier die op hun beurt de voorraad en de verzending regelt.

Kijken we dus naar het grootste verschil tussen een ‘gewone’ webwinkel en een webshop die aan dropshipping doet dan is dat de verkoper bij dropshipping geen eigen voorraad heeft. Als klant merk je daar overigens niet zoveel van, want je ontvangt nog steeds je bestelling gewoon in huis. In sommige gevallen duurt het iets langer voordat een bestelling geleverd is, omdat het product uit het buitenland moet komen. Wanneer dat zo is, staat dit altijd vermeld in de webshop van de dropshipper. Op dropshippers.nl lees je meer over de betekenis van dropshipping.

Voordelen van dropshipping

Er is een groot aantal voordelen te vinden aan dropshipping. Kies je er als winkelier voor dan mag je de volgende voordelen verwachten:

  • Dropshipping is heel toegankelijk voor de beginnende ondernemer, omdat je geen groot kapitaal hoeft te hebben. Je hoeft immers niet te investeren in een voorraad en andere bijzaken voor een webwinkel.
  • Daarbij hoef je geen ruimte te hebben om een voorraad aan te maken. Bij dropshipping heb je immers geen voorraad nodig.
  • Je kunt een dropshipwinkel gewoon vanuit huis runnen, omdat je eigenlijk alleen maar een website of een ander goed kanaal nodig hebt om je spullen op te verkopen. Ook een andere (flexibele) locatie waar dan ook ter wereld is mogelijk.
  • Je kunt een webshop beginnen met talloze verschillende soorten producten. Je hoeft je niet te focussen op één niche.
  • Wat ook een groot voordeel is van dropshipping is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het inpakken en verzenden van je bestellingen.
  • Ook zijn je zogeheten overheadkosten laag, omdat je geen huur voor een winkelpand of magazijn hoeft te betalen.

Zijn er ook nadelen te vinden aan dropshipping?

Net als bij andere onderdelen in het leven is er een aantal kritische punten waar je bij dropshipping op moet letten. Zo ben je als winkelier in dropshipping afhankelijk van verschillende leveranciers. De kans is klein dat je met slechts één groothandel werkt. Dat betekent dat je bij alle leveranciers verzendkosten moet betalen, ook wanneer de klant in één bestelling drie verschillende producten van drie verschillende leveranciers heeft uitgekozen. Die extra kosten reken je als winkelier liever niet door aan de klant, omdat daarmee de verzendkosten erg hoog uitvallen. Daar moet je dus rekening mee houden.

Daarbij kan het lastig zijn om te beginnen met dropshipping, juist omdat het zo toegankelijk is voor startende ondernemers. Dat houdt in dat er veel concurrentie kan zijn binnen deze markt en dat het lastig kan zijn om succesvol te worden. Daarom is het aan te raden om als beginnende winkelier in dropshipping te investeren in een écht goede website, een goede klantenservice en aantrekkelijke voorwaarden zodat klanten eerder voor jouw website kiezen dan voor die van de concurrent.

Beginnen met dropshipping doe je zo

De voordelen zijn voor veel starters voldoende om toch te beginnen met dropshipping. Om hiermee te beginnen, is het prettig om in ieder geval een klein startkapitaal te hebben. Daarmee kun je een website maken en een domeinnaam kopen. Houd rekening met kosten tussen de € 30 en € 50 per maand voor het maken van een website bij een e-commerceplatform of een andere aanbieder. Ook is het handig om geld beschikbaar te hebben voor marketing en SEO zodat je je webwinkel kunt promoten onder (potentiële) klanten.

Waar je ook in wilt investeren, zijn goede productomschrijvingen en andere content op je website. Vergeet ook niet om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Iedereen die in Nederland geld verdient met het aanbieden van producten of diensten en die dat als hoofdinkomen heeft moet ingeschreven staan als ondernemer. Op de website van dropshippers.nl vind je nog veel meer tips en tricks voor het beginnen met dropshipping.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: