Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van crypto-CFD’s

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Het digitale tijdperk heeft nieuwe manieren gebracht om te beleggen en te speculeren op de financiële markten. Een van deze innovaties zijn crypto-CFD’s, een financieel product dat de wereld van de cryptomunten combineert met dat van CFD’s. Disclaimer: Dit is geen financieel advies, praat hiervoor met een expert.

Wat is een CFD?

Een Contract For Difference (“contract voor verschil”) of CFD is een financieel contract tussen twee partijen, waarbij de verkoper aan de koper het verschil betaalt tussen enerzijds de huidige waarde van een onderliggend actief en anderzijds de waarde bij het sluiten van het contract. Als het verschil negatief is, betaalt de koper aan de verkoper in plaats van omgekeerd. CFD’s stellen beleggers in staat om te speculeren op prijsschommelingen van verschillende activa, zoals aandelen, grondstoffen, indices en valuta’s, zonder dat zij het onderliggende actief ook daadwerkelijk bezitten.

Wat is crypto?

Cryptocurrency, of kortweg ‘crypto’, is een type digitale of virtuele valuta. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd en worden dus onafhankelijk van een centrale autoriteit, bijvoorbeeld een centrale bank, verwerkt. Hierbij maken ze gebruik van een technologie genaamd blockchain. Bitcoin is de meest bekende en meest gebruikte cryptocurrency, maar er zijn inmiddels duizenden andere cryptocurrencies, waaronder Ethereum, Ripple en Litecoin. Dergelijke cryptomunten kunnen talloze doelen dienen. Sommige cryptomunten worden bijvoorbeeld gebruikt als alternatief voor de klassieke gecentraliseerde valuta, terwijl andere cryptomunten heel specifieke doelen dienen.

Wat is crypto

Betekenis van crypto-CFD’s

Crypto-CFD’s zijn een specifiek type CFD dat betrekking heeft op dergelijke cryptomunten. In plaats van de fysieke aankoop van een cryptocurrency, sluit een belegger een contract af met een CFD-broker. Dit contract stelt de belegger in staat om te speculeren op de prijsbewegingen van de cryptocurrency zonder deze daadwerkelijk te bezitten. De belegger hoeft zelf geen cryptowallet te bezitten en hoeft zich niet druk te maken over de aankoop van de cryptomunt, terwijl hij toch kan genieten van de prijsschommelingen.

Het belangrijkste kenmerk van crypto-CFD’s is dat ze kunnen worden verhandeld met een hefboom. Dit betekent dat beleggers slechts een klein deel van de volledige waarde van de positie hoeven in te zetten, terwijl ze toch heel sterk van koersschommelingen kunnen genieten. Dit kan zowel de potentiële winst als het potentiële verlies vergroten.

Er zijn verschillende online platforms waar je kunt beleggen in crypto-CFD’s. Een voorbeeld hiervan is het platform Immediate Future (https://immediatefuture.nl/). Op dit platform is het mogelijk om een account aan te maken, geld te storten en meteen te beginnen handelen in verschillende crypto-CFD’s. Er zijn nog heel wat andere platformen beschikbaar die deze mogelijkheid aanbieden.

Voor- en nadelen van beleggen in crypto-CFD’s

Een van de belangrijkste voordelen van het beleggen in CFD’s is de mogelijkheid om te profiteren van koersschommelingen. Omdat CFD’s een derivaatproduct zijn, kunnen beleggers winst maken bij zowel stijgende als bij dalende markten, afhankelijk van of ze een long- of shortpositie innemen. Daarnaast bieden crypto-CFD’s beleggers de mogelijkheid om te handelen met een hefboom, waardoor ze met een kleinere initiële inleg een grotere positie kunnen innemen. Ook kunnen crypto-CFD’s 24/7 worden verhandeld. En de belegger hoeft geen kennis te hebben van de cryptomarkt of zich om praktische zaken te bekommeren.

Ondanks de voordelen, brengen crypto-CFD’s ook aanzienlijke risico’s met zich mee. De volatiliteit van de cryptocurrency-markten kan leiden tot grote winsten, maar ook tot grote verliezen. De hefboomwerking kan dit effect nog versterken. Daarnaast is er een risico op liquidatie. Als de marktprijs snel beweegt tegen de positie van de belegger in, kan dit leiden tot een liquidatie van de positie, waarbij de belegger het geïnvesteerde bedrag verliest.

Lees hier ook de betekenis van crypto staking.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: