Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Bitcoin halving

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

Als je geïnteresseerd bent in cryptovaluta, heb je misschien weleens gehoord van ‘Bitcoin halving’. Maar wat houdt dit precies in, en waarom is het zo belangrijk? 

Wat is Bitcoin halving?

In het kort is Bitcoin halving het moment waarop de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins gehalveerd wordt. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar of, om precies te zijn, elke 210.000 blokken die aan de blockchain worden toegevoegd.

De geschiedenis van Bitcoin halving

Toen Bitcoin in 2009 gelanceerd werd, ontvingen miners maar liefst 50 BTC voor elk blok dat ze toevoegden. Dat lijkt nu een fortuin, nietwaar? Maar Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van Bitcoin, had een plan. Om inflatie tegen te gaan en de waarde van Bitcoin op lange termijn te behouden, werd besloten om de beloning geleidelijk te verminderen.

En zo geschiedde het. Op 28 november 2012 vond de eerste halving plaats en daalde de beloning naar 25 Bitcoin (=BTC). Vier jaar later, op 9 juli 2016, gebeurde het opnieuw en kregen miners nog maar 12,5 BTC per blok. De meest recente halving was op 11 mei 2020, waarbij de beloning verder daalde naar 6,25 BTC. De volgende halving is nu aan de orde (april 2024) en dit zal de beloning verlagen naar 3,125 BTC.

Het belang van Bitcoin halving

Maar hoe zit het dan met de miners? Worden zij niet ontmoedigd door de steeds kleinere beloningen? Hier komt het geniale aspect van Bitcoin halving om de hoek kijken. Door de beloning te verminderen, wordt Bitcoin schaarser. En zoals we weten uit de basisprincipes van vraag en aanbod, kan schaarste leiden tot waardevermeerdering. De halvering van de beloning lijkt dus op het eerste gezicht ongunstig, maar er staat wel tegenover dat de Bitcoin naar verwachting steeds meer waard zal worden.

Deze Bitcoin Gids geeft je aanvullende uitleg op het gebied van Bitcoin en Bitcoin halving, en legt je bovendien uit waarom je juist in Bitcoin zou moeten investeren, en niet in allerlei andere cryptovaluta met een bedenkelijke reputatie of zonder een degelijk onderliggend fundament.

Dalende beloningen per blok

Met andere woorden, hoewel miners na verloop van tijd minder BTC per blok ontvangen, kan de waarde van Bitcoin zelf stijgen, wat interessant is voor een veel grotere groepen mensen, namelijk iedereen die Bitcoin in zijn bezit heeft. Daardoor kunnen de inspanningen van miners toch de moeite waard blijven. Daarnaast zorgt de vermindering van de beloning ervoor dat het Bitcoin-netwerk niet overspoeld wordt met nieuwe munten. En zo wordt de inflatie in bedwang gehouden.

De laatste Bitcoin

Het is fascinerend om te bedenken dat dit proces zal doorgaan. De allerlaatste Bitcoin wordt naar verwachting ergens rond het jaar 2140 gemined. Op dat moment zijn er in totaal 21 miljoen BTC in omloop zijn en is de beloning voor miners volledig afhankelijk van transactiekosten.

Bitcoin halving is dus een ingenieus mechanisme dat de waarde en integriteit van Bitcoin op lange termijn helpt te waarborgen. Het toont aan hoe vooruitdenkend Satoshi Nakamoto was bij het ontwerpen van ‘s werelds eerste cryptocurrency. 

De positieve invloed van Bitcoin halving

Een interessant feit is dat de totale marktwaarde van Bitcoin historisch gezien vaak is gestegen in de maanden voorafgaand aan en volgend op een halving. Dit is uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar laat wel zien hoe belangrijk deze gebeurtenissen kunnen zijn voor het sentiment onder investeerders.

Bovendien hebben studies gesuggereerd dat Bitcoin halving een positieve invloed kan hebben op de energiezuinigheid van mining. Naarmate de beloningen dalen, zullen inefficiënte miners gedwongen worden om hun activiteiten te staken. Daardoor wordt het netwerk uiteindelijk duurzamer.

Dus de volgende keer dat je hoort over een aankomende Bitcoin halving, weet je precies wat er gaat gebeuren en waarom het zo belangrijk is voor de toekomst van Bitcoin. Het is een testament van de visie van Satoshi Nakamoto en een cruciaal onderdeel van wat Bitcoin zo uniek en waardevol maakt in de wereld van cryptovaluta.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: