Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Bitcoin ETF

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

De cryptomarkt blijft volop in ontwikkeling. Met steeds meer manieren om in digitale valuta te beleggen. Een interessante nieuwe optie is de Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Maar wat is dat precies? En wat kun je ermee? In dit artikel leggen we uit wat een Bitcoin ETF inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je erin kunt handelen. 

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat een onderliggende waarde volgt. In het geval van een Bitcoin ETF is die onderliggende waarde de koers van Bitcoin. Het fonds koopt zelf Bitcoins aan, waar jij vervolgens een deel van kunt kopen via een aandeel in het fonds.

Zo’n ETF biedt een laagdrempelige en goed gereguleerde manier om te beleggen in Bitcoin, zonder zelf coins te hoeven kopen of een account op een crypto-exchange te openen. Je belegt gewoon via je bank of broker in het ETF-aandeel, net zoals in een normaal aandeel.

Een Bitcoin ETF is volgens Bitcoindaily.nl vooral populair bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Zij willen wel blootstelling aan Bitcoin, maar hebben een voorkeur voor traditionele en gereguleerde beleggingsinstrumenten. Maar ook voor particuliere beleggers biedt een ETF voordelen, en de laatste jaren wint de Bitcoin ETF dan ook aan populariteit onder particulieren.

Voordelen van een Bitcoin ETF

Hieronder sommen we nu een aantal belangrijke voordelen op van Bitcoin ETF’s. Een van de belangrijkste voordelen van een Bitcoin ETF is het gemak. Je hoeft geen account te openen bij een crypto-exchange en geen complexe wallets te beheren. Je koopt eenvoudig het ETF-aandeel via je vertrouwde bank of broker. 

Daarnaast is een ETF meer gereguleerd en daarmee veiliger dan direct beleggen in cryptovaluta. Bitcoin ETF’s moeten voldoen aan allerlei regels en toezicht van beurswaakhonden zoals de SEC in Amerika. Je weet dus zeker dat je in een echt fonds belegt dat de onderliggende Bitcoin daadwerkelijk aanhoudt.

Ook op het gebied van veiligheid bieden ETF’s voordelen. Je hoeft zelf geen Bitcoin te bewaren en loopt dus ook geen risico dat je digitale coins gestolen worden door hackers of dat je je private keys kwijtraakt. Dat wordt allemaal geregeld door het fonds.

Verder bieden ETF’s vaak lagere kosten dan wanneer je zelf Bitcoin aanhoudt. Je hebt bijvoorbeeld geen transactiekosten zoals die er wel zijn bij een exchange. De beheerkosten van het fonds zijn meestal beperkt tot 1-2% per jaar. Bovendien zijn er geen aparte bewaarkosten.

Ook op fiscaal vlak zijn er voordelen. In veel landen kun je een ETF namelijk opnemen in je pensioen- of beleggingsrekening. Daarmee schuif je de belasting over je rendement door naar de toekomst. Je profiteert zo langer van rendementen zonder jaarlijkse vermogensbelasting te betalen.

ETF’s bieden tot slot soms ook nog extra functionaliteiten. Zo zijn er ETF’s die kort gaan op de Bitcoin-koers, waarmee je kunt inspelen op koersdalingen. Of ETF’s die met een hefboom werken, waardoor je meer rendement kunt maken (maar ook meer risico loopt).

Hoe beleg je in een Bitcoin ETF?

Beleggen in een Bitcoin ETF werkt in principe hetzelfde als beleggen in een aandeel. Je hebt een beleggingsrekening nodig bij een bank of broker die de ETF aanbiedt. Zoek dus eerst uit welke partijen dit aanbieden, en met welke partij je in zee wilt gaan.

In de VS zijn er al goedgekeurde Bitcoin ETF’s en ook in Canada en Zwitserland zijn er al diverse fondsen beschikbaar. Het is een kwestie van tijd voor de eerste ETF’s ook op Europese beurzen verschijnen. De meeste Bitcoin ETF’s volgen actief de spotkoers van Bitcoin. Ze proberen de koers zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Je profiteert zo van de waardestijging (of daling) van Bitcoin, zonder zelf coins te kopen.

Let wel op de verschillen tussen ETF’s. Kijk bijvoorbeeld goed naar de beheerkosten, op welke exchange het fonds de Bitcoins aanhoudt, en of er extra’s zoals een hefboom zijn. In de kerninformatie van het fonds (KID) vind je alle belangrijke details.

Op een nieuwe manier beleggen in Bitcoin

Bitcoin ETF’s zijn een interessant en nieuw instrument voor wie op een eenvoudige, veilige en gereguleerde manier wil beleggen in Bitcoin. Vooral voor institutionele beleggers zijn ETF’s een uitkomst, maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen.

Het is nog even wachten op de eerste Europese ETF’s, maar de verwachting is dat deze snel zullen volgen. Hou de ontwikkelingen dus goed in de gaten als je geïnteresseerd bent in handelen in Bitcoin!Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: