Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van aansprakelijkheidsverzekering

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat zijn de verschillen tussen een inboedel-, een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, die allen onder de woonverzekeringen van verzekeraars vallen? Welke dekking biedt een aansprakelijkheidsverzekering aan consumenten? Is het afsluiten hiervan een vereiste om hoge kosten te kunnen voorkomen bij schade? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.

Verschillende soorten woonverzekeringen

Bij een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken op de websites van verzekeraars, kom je al snel andere woonverzekeringen tegen. Deze woonverzekeringen zijn complementair aan elkaar; sluit ze bij voorkeur alle drie af. Een opstalverzekering wordt in veel gevallen verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker; deze verzekering dekt alles wat vastzit aan de woning. Het zijn spullen die je bij een verhuizing naar een nieuwe woning niet mee zou nemen. Met een inboedelverzekering zijn ook alle losse elementen, zoals je meubilair en bijvoorbeeld de televisie in huis, gedekt. In dit geval gaat het om spullen die je wel meeneemt bij de verhuizing. De derde woonverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering, dekt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan bezittingen van anderen.

Dekking van een aansprakelijkheidsverzekering 

Allereerst is het goed om op te merken dat een aansprakelijkheidsverzekering niet per gezinslid, maar per huishouden wordt afgesloten. Het maakt dat de verzekering schade dekt, die per ongeluk veroorzaakt wordt door jouzelf, door je kinderen of bijvoorbeeld door je huisdieren. Daarbij gaat het niet alleen om spullen bij anderen thuis, maar ook om bezittingen die je tijdelijk leent. Denk aan geleend gereedschap, wat tijdens het uitvoeren van klussen defect is geraakt. Overigens hoeft schade niet altijd door jou of een ander gezinslid veroorzaakt te worden. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een dakpan die tijdens een storm van het dak waait en op de auto van de buren terecht komt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef je de kosten voor het herstel niet zelf te vergoeden.

Niet alle veroorzaakte schade vergoed via aansprakelijkheidsverzekering 

Het betekent overigens niet dat alle schade die je veroorzaakt vergoed wordt vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. Zo wordt schade veroorzaakt met de auto of bijvoorbeeld een scooter niet vergoed. Evenals dat schade voortkomend uit een situatie waarin je jezelf niet aan de regels hebt gehouden, niet vergoed zal worden door de verzekeraar. Denk aan het gebruik van een drone in gebieden, zoals boven woonwijken, waar dit niet mag. In de polis van de aansprakelijkheidsverzekering lees je hier meer over. Ook op de website van een verzekeraar vind je meer informatie over de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: